Ponedeljak 05.01.2015.
14:23
Beta

Poljaci platili 62.500 evra za "savršen" govor Šikorskog!

Beta/AP/V. M.
Lepu "tezgu" namestio poznaniku: Bivši šef diplomatije Radoslav Šikorski
 

U proseku 4.750 evra po govoru nije plaćano za prevod, već poznaniku Šikorskog, nekadašnjem britanskom ambasadoru u Varšavi Čarlsu Krofordu za to da proveri da li je prevod zaista u duhu engleskog jezika.

Ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je nedeljniku da je anagažovalo Kroforda kao konsultanta za 14 govora Šikorskog u periodu od 2010. do 2014. godine i da je plaćalo u proseku preko 4.700 evra po govoru.

"Kroford je bio konsultant samo za govore ministra na engleskom jeziku. Njegove obaveze su bile editorske, ispravke grešaka u prevodu sa poljskog na engleski jezik", odgovorio je redakciji Vprosta poljski MIP.

Šikorski je inače u MIP-u imao stalno zaposlenog prevodioca i editora govora na engleskom jeziku, ćerku tadašnjeg ministra finansija Jaceka Rostovskog.

Kroford je kao britanski ambasador boravio u Varšavi od 2003. do 2007. godine a zatim je napustio britansku diplomatiju i osnovao konsalting agenciju i sada se bavi konsaltingom u javnim obraćanjima i govorima.

Skupo plaćeni konsultant sadašnjeg predsednika Sejma poljskog parlamenta, Šikorskog, trenutno promoviše svoju knjigu "Pisanje govora za lidere. Govori koji će naterati publiku da traži još".

2024 © - Vesti online