Ponedeljak 05.01.2015.
13:28
J. L. Petković - Vesti

Japan čeka piće srpskih careva

Vino prvo odleži u buradima: Predstavljanje Duše Metohije


Organizatori kažu da je prvi sajam vina u Gračanici za koji se nadaju da će prerasti u tradiciju, idealna mogućnost za promociju vinske tradicije i kulturnog nasleđa Kosova i Metohije.

- To sve za krajnji cilj ima unapređenje vinogradarstva u pokrajini, međusobno povezivanje proizvođača vina kao i pružanje mogućnosti za razmenu iskustava vezanih za poboljšanje procesa proizvodnje vina, kao i plasmana proizvoda na realnim tržišnim osnovama, smatraju organizatori.

Muči papirologija

Na ovom izuzetno posećenom sajmu, najviše prostora su očekivano zauzeli izlagači iz Velike Hoče i Orahovca. Marjan Šarić predstavio je Eko vino.

- Došao sam da pomognem prijatelju Muji Hodžiću i izlažem njegovo Eko vino. Mi smo zajedno radili na početku i tada smo jedan drugom pomagali i oko nabavke repromaterijala, oko podizanja novih zasada i zaštite vinove loze. Od tada je ostalo to naše prijateljstvo, kaže Šarić.

On ističe da ekološko vino sadrži minimum hemikalija, da se drži u drvenim buradima, a njegov kvalitet već ga je plasirao na tržišta u Hrvatskoj, Švajcarskoj i Makedoniji. Od ovog sajma se nadaju ugovorima i u centralnoj Srbiji.

Branimir Stojanović, Vladika Teodosije, Marko Đurić i Miloš Vučević


Vinarija Baha vajn iz Orahovca počela je da se razvija 2008. godine, a kako kaže njihov predstavnik Habib Šahu od tada im posao ide svake godine sve bolje.
- Kada kod nas dođe mušterija da kupi vino, mi je odvedemo u vinski podrum i da proba iz svake cisterne naše vino. I onda im točimo one koji sami odaberu, kaže Šahu. Neskromno, kaže da misli da su najbolji.

- Naše vino je čisto, nema šminkanja i doterivanja. Ono je onako kako ga je Bog dao, tako smo ga i mi napravili. Izvozimo u Albaniju, Crnu Goru i Švajcarsku. Pokušali smo u Japan, ali je problem oko papirologije.

Mirko Miljković je imao čast da predstavi jedno od najčuvenijih vina Velike Hoče, brend Duša Metohije.

Hrastova burad

- Svako kaže za svoje vino da je dobro. Mi smo prepoznatljivi po barik vinima, odnosno da naše vino odleži šest meseci u hrastvom drvetu. Najviše vina prodajemo u Srbiji, Švajcarskoj i Francuskoj - kaže on.

Ove godine roda vinove loze jedva da je bilo, ali Miljković kaže da će biti dosta da se plasira.
- Bila je jako loša godina, ali zato imamo zalihe od prošle godine, tako da smo snašli. Biće dosta da se plasira.

Vinari sa Kosova kažu da može da se živi od proizvodnje i prodaje vina, ali da mora da se mnogo i ulaže.

Marjan Šarić

Sajam vina svečano je otvorio zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, a svečanosti su prisustvovali između ostalih direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, vladika raško-prizrenski Teodosije koji je blagoslovio Sajam i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Vladika Teodosije je istakao da je to veoma značajan događaj za Gračanicu, srpski narod, eparhiju raško-prizrensku.

- Vino nas spaja, vino veseli čoveka i pomaže da budemo još bolji, a naročito stičemo i utvrđujemo prijateljstva. Voleo bih da ovakvih događaja bude što više, jer ovo je zaista nešto pozitivno, druženje kroz koje se stiče jedno iskreno prijateljstvo - kazao je Teodosije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kazao je da se vino na Kosovu pilo i pre nego je postojala koja država na tom području.

- I vino će se piti u budućnosti bez obzira na to ko i kako bude živeo, ko bude radio i proizvodio. Naša želja da je ta manifestacija koja je okupila sve žitelje koji se bave proizvodnjom vina na širem području, i srpske i albanske nacionalnosti, da postane tradicionalna, jer je proizvodnja vina deo tradicije i našeg naroda na ovom području.

Podsetio bih na činjenicu iz srednjovekovne istorije da se iz hočanskih vinograda snabdevao srpski carski dvor u Prizrenu. U to vreme je čak postojao vinovod od sela Velike Hoče do dvora Cara Dušana u Prizrenu, što je slučaj bez presedana u srednjovekovnoj Evropi i što samo govori o tome koliko su naši stari cenili i poštovali vino - zaključio je Đurić.
 

Pozvati susede

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kaže da se u Gračanici u poslednje vreme organizuju lepe manifestacije.
- Zadovoljstvo je videti proizvođače vina iz svih delova Kosova i Metohije i regiona i nadam se da će sledeće godine biti upućena pozivnica proizvođačima vina iz drugih delova naše i susednih država - rekao je Vučević.

Kultura

Organizator Sajma vina u Gračanici Miloš Kalapiš ispred Akademije vinskog turizma objašnjava da je ideja sajma bila širenje vinske kulture i povezivanje sa regionom i zemljama iz inostranstva i pre svega sa ovdašnjim vinarima.
- Vino je nešto što nas povezuje, nešto sto nas spaja i ne zna za politička opredeljenja. Drago mi je zbog velikog odziva i to što možemo da pokažemo i u Gračanici da postoji vinska kultura i da za kvalitetno vino ne postoje granice - zaključio je on.

2024 © - Vesti online