Ponedeljak 19.04.2010.
09:48
Srna

Dodik čeka pismo od Ketrin Ešton

"Pismo je stiglo i mi pripremamo odgovor. Odgovor će biti ubrzo gotov, a za sada ne mogu ništa da komentarišem", rekla je Eštonova "Glasu Srpske".


Dodik je u pismu kategorički odbacio tvrdnje iz izveštaja Eštonove Savetu bezbednosti UN-a da Srpska krši Dejtonski sporazum, ne poštuje Ustav BiH, odbacujući kao netačne navode da Vlada RS pominje mogućnost otcepljenja.


"Bez presedana je da se u jednom izveštaju o EUFOR-u navodi da jedna strana krši Dejtonski sporazum. Ovu tvrdnju Vlada kategorički odbija", navodi se u pismu i naglašava da je teško odgovoriti na tvrdnje da Vlada krši neke anekse Dejtona zato što se u izveštaju ne daje ni činjenična osnova niti odredbe aneksa koje Srpska navodno krši.


U pismu se ističe da zbunjuju navodi da Vlada krši Ustav BiH, jer se Vlada striktno pridržava tog ustava i podseća da je pravo i dužnost Ustavnog suda BiH - a ne EUFOR-a, EU, OHR-a ili bilo koje druge strane institucije - da utvrdi da li jedna strana krši Ustav.


Dodik je naveo da nisu tačni navodi iz izveštaja da "povremeno politički lideri RS dovode u pitanje integritet BiH kao države i pominju mogućnost otcepljenja", kao što je Vlada izjavila i u zvaničnim i nezvaničnim nastupima.


Vlada ne odbija, kako se tvrdi u izveštaju, "da poštuje ovlašćenja visokog predstavnika iz Aneksa 10", jer je uvek poštovala korišćenje ovlašćenja visokog predstavnika utemeljeno u tom aneksu, ali Vlada ne može da prihvati tvrdnju visokog predstavnika da ima neograničena ovlašćenja "koja se ne mogu naći ni prilikom najimaginativnijeg čitanja tog aneksa".

2024 © - Vesti online