Ponedeljak 05.01.2015.
06:45
B. Đokić - Vesti

Policajci plaćaju grešku ministra?

Fonet
Odlučuju ko nije dobro radio: Milorad Veljović i Nebojša Stefanović
 

To je gotovo izvesno posle jučerašnje izjave ministra beogradskim medijima. Stefanović je naveo da će ubrzo uslediti smene, a odluku će doneti zajedno s direktorom policije Miloradom Veljovićem.

Smene su neophodne

Kriminolog Zlatko Nikolić misli da ministar Stefanović nije kriv za priču o amateru kog ne može policija da uhvati dva meseca.
- On je na mestu ministra tek godinu dana, nije iskusan. Ja sam odmah osetio da je Beka pokušao da ubije profesionalac, ali da je namestio da izgleda kao da je amater. Pretnja smenjivanjem nije vezana samo za ovaj slučaj, već i za činjenicu da stalno cure informacije iz policije u javnost, pa treba da se ispita ko to radi - kaže Nikolić.

- Prema najnovijim izveštajima beogradske policije, a koje sam pročitao u medijima, vidim da oni sada ne znaju da li je pucao amater ili profesionalac. Zbog toga ću predložiti neke promene u Policijskoj upravi za Beograd - izjavio je ministar Stefanović.

Inače, upravo je ministar neposredno posle pokušaja ubistva Beka izjavio da je u pitanju amater.

- Da je profesionalac ne bi promašio. Na Beka je pucano iz blizine sa čak četiri metka, od čega su ga pogodila dva, a jednom od napadača spala je kapuljača - izjavio je tada Stefanović.
Izjavu ministra ubrzo je pokušao da ublaži Veselin Milić, načelnik beogradske policije, koji je izjavio da se još ne zna da li je na Beka pucao profesionalac ili amater.

Međutim, ni posle dva meseca od pucnjave, ne zna se ko je taj "amater" koji je pokušao ubistvo jednog od najmoćnijih ljudi u Srbiji.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da ovakve izjave i kontradiktornosti ne treba da iznenađuju.

- Političari vole da se eksponiraju u štampi, ali nisu iskusni u policijskim poslovima. Ovakve izjave daju na osnovu neproverenih informacija i prvih indicija, pa se onda ispostavi da ne mogu da ga nađu. Ministar međutim ima donekle pravo jer se puno policajaca bavi politikom, u međusobnim su zavadama, pa promene treba uneti. Ne treba samo da dovodi svoje simpatizere, što je do sada bila praksa. To je istina manji problem u policiji, a veći u sudstvu, dok u privredi i javnim preduzećima i da ne pominjemo - objašnjava Radovanović.

2024 © - Vesti online