Nedelja 04.01.2015.
03:30
Blic

Stvari na koje treba obratiti pažnju pri izboru felni

ca.autoblog.com
Felne su važan faktor bezbednosti na putu
 

Naravno, kod odabira felni postoje još neki kriterijumi, kao što je, recimo, stil vožnje koji vozač upražnjava. U zavisnosti od toga da li volite više sportsku ili klasičnu vožnju, tako bi trebalo i birati felne. Kod vozača sa sklonostima ka sportskoj vožnji širina i kvalitet felni je od presudnog značaja.

Veliki broj vozača koristi aluminijumske felne, koje neuporedino bolje izgledaju od čeličnih. Preporuka je takve felne kupovati u ovlaščenim prodavnicama i servisima. Dodatni savet može biti da treba kupovati samo felne proverenih proizvođača, jer često jeftinije felne nisu dovoljno pouzdane. Tačnije, događalo se da pri velikim brzinama ili tokom udara u rupu na putu one puknu, što može dovesti do ozbljnih posledica.

Razlog za to je „prljavi“ aluminijum, koji u svojoj strukturi nema dovoljno kompaktnu masu, tačnije tokom njegovog livenja u felnu došlo je do pojave rupica koje prve reaguju na pomenute probleme koji nastaju tokom vožnje. Postoje takođe i felne sa posebnim zaštitnim slojem, koji doprinosi da one duže ostanu u punom sjaju.

Bez obzira da li koristite čelične ili aluminijumske, preporuka je da imate dva seta felni (isto kao i pneumatika) u zavisnosti od godišnjeg doba, odnosno letnje i zimske. Na taj način čuvate i pneumatike, koji se mogu tokom montaže i demontaže deformisati.

2024 © - Vesti online