Subota 03.01.2015.
12:10
jutarnji.hr

SAD pojačava sankcije Severnoj Koreji

Beta/AP/C.K.
Poptisan novi paket sankcija: Barak Obama
 

Nove su mere odgovor na brojne provokacije Pjongjanga i posebno na nedavni informatički napad na Sony Pictures i pretnje bioskopskim dvoranama i gledaocima, navodi američko ministarstvo finansija u saopštenju, a prenosi AFP.

Bela kuća u saopštenju je upozorila da je reč o prvom delu američkog odgovora.

Rojters međutim prenosi mišljenja viših dzvaničnika američke administracije da najnovije sankcije nisu izravno povezane s napadom na Sony.

Nakon informatičkog napada Sony Pictures je odustao iz premijere filma "Intervju" o CIA-inom pokušaju ubistva severnokorejskog čelnika Kim Džong-Una. Film je kasnije ušao u distribuciju na internetu i prikazuje se u manjim lancima kino dvorana u Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države, koje optužuju Pjongjang za taj napad, dodale su na svoj popis deset čelnika režima, severnokorejsku obavještajnu agenciju i dve kompanije povezane s vojnim sektorom komunističke diktature, navodi ministarstvo.

Te sankcije, donešene na temelju dekreta predsednika Baracka Obame odražavaju stajalište Sjedinjenih Država da Severnu Koreju smatraju odgovornom za destruktivne i destabilizirajuće akcije, rekao je američki ministar financija Jakob Lev u saopštenju i dodao da će oni upotrebiti široku lepezu akcija za odbrane američkih preduzeća i građana i za odbranu od napada na njihove vrednosti.

2024 © - Vesti online