Subota 03.01.2015.
12:00
B. R. - Foto: A. Čukić

Otkrij ljubav i pokaži je celom svetu

A. Čukić
Od beznađa do radosti: Saša Milovanović u "Vestima"
 

Ovoga puta, čovek koji je branio svoju otadžbinu od Vukovara pa sve do Kosova, a u bolesti ostao prepušten sam sebi, nije došao praznih ruku. Kako se upravo vratio sa Ostroga, mesta gde uvek hodočasti, doneo je na poklon Humanitarnom mostu ikonu Svetog Vasilija Čudotvorca, što nas je iskreno obradovalo, baš kao i podatak da se u manastiru na Ostrogu pomolio za sve svoje dobrotvore, imenom i prezimenom.

- Hvala Bogu, dobro se za sada osećam, primio sam od prijatelja iz Amerike lek sa Kube. Posle ovih injekcija čini mi se da su moje tegobe mnogo manje i sada sam čvrsto uveren ne samo da ću dočekati za koji dan rođenje mog sina Vasilija, već i da ću gledati svoje dete kako raste... Sa nekim od plemenitih ljudi iz Australije, koji su mi pomagali svo vreme, dogovorio sam i susrete narednih meseci. Tada ću moći i lično da stegnem ruku nekim od njih, a ostalima koje ne znam, želim sve najbolje u Novoj godini, da im se sve želje ispune - poručio je Saša Milovanović, nekadašnji ratnik koji će ovih dana ići u kupovinu dečjeg kreveca. Sa srećom!

Svaka čast

Srbi Stankoviću, siromašnom i svojevremeno zlostavljanom mladom ovčaru u Makedoniji, a koji danas živi sam u rodnom selu Kozji Dol kod Trgovišta, na krajnjem jugu Srbije, reporteri "Vesti" uručiće pre Božića i 860 AUD, vrednu donaciju koju su poslali parohijani crkve Sveti arhiđakon Stefan iz Ruti Hila, predgrađa Sidneja. Posebne pohvale pokretaču ove, a i ranijih akcija, Hadži Radetu Kurtumi.

Poslednjeg dana stare godine, 31. decembra stigla je i vest o donaciji od 900 dolara iz Australije. "Jedna kafa ili pivo manje za sve nas je verovatno jedan praznični obrok za devetoro siromašnih Pešića iz Samaile kod Kraljeva", glasila je kratka mejl poruka koju je nedavno jedna humana mlada Srpkinja iz Kanbere, poreklom iz Knina, uputila svojim prijateljima. Sa neverovatnom lakoćom, za samo 24 sata grupa srpskih prijatelja sakupila je 900 AUD i posredstvom redakcije "Vesti" u Sidneju poslala za Beograd, u želji da porodici Pešić, Tomislavu i Gordani kao i njihovoj deci, a imaju ih sedmoro, ulepšaju novogodišnje praznike.

Njihova imena nećemo objavljivati, jer oni tako žele, smatrajući da je ovo samo skroman gest 12 mladih zemljaka, starosti od 20 do 30 godina, koji vuku korene iz Srbije, Bosne i Hrvatske, a neki su čak i rođeni u Australiji.

- Naš cilj nije da se lično ističemo, važno je da smo pomogli i Pešićima priuštili radost. Želja nam je da se što više mladih uključuje u razne donatorske akcije, prvenstveno za pomoć ugroženom stanovništvu Srbije - poručili su nam ovi humani zemljaci od kojih neki već rade kao državni službenici, a po profesiji su prosvetni radnici, pravnici, računovođe, menadžeri.

Ipak su odlučili da izdvoje jedno ime: petogodišnjeg Mateja kojeg su slučajno s majkom sreli ispred banke a koji je drugarima iz Srbije nacrtao na novogodišnjoj čestitci, sa velikom odgovornošću i ozbiljnosti - jednog puža.

Hvala mladima iz Kanbere, ovo nije samo skroman gest, već i human primer svojoj generaciji kako lako mogu darivati osmeh onima koji ga nikad nisu imali. Tako je sedmoro malih Pešića, koji ovih dana nisu u svojoj kući, već rasuti po familiji, steklo još prijatelja osim Milivoja Krupeža, zemljaka iz Francuske koji svim silama pokušava da osposobi njihovu neuslovni dom za stanovanje dostojno čoveka. Poslednja vest iz Australije glasila je: 500 AUD za bebu Sofiju Šušić i njene roditelje Vesnu i Svetozara iz Nikšića, sakupili su mušterije i vlasnik prodavnice Dragan Jakšić iz Adelejda. Poruku i donaciju, uz čestitku za malu štićenicu, nam je poslala Svjetlana Vasilić sa porodicom. "Vesti" se zahvaljuju.

Tri poklona

Novčanu donaciju od 150 AUD za izuzetno siromašnu porodicu Stoilković iz zaseoka Reka - Nova Brezovica, koju je poslala porodica Magdić iz Oberona kraj Sidneja već smo uručili Slavoljubu i Radici i njihovoj deci. Takođe i 200 AUD stalne dobrotvorke Anđelke Đurović iz Melburna već je stiglo na adresu bolesnog Lazara Petkovića iz Banje Koviljače. Za bebu Viktora Sekulića iz Stanara kod Doboja, obolelog od leukemije, došao je dar od 100 AUD anonimne donatorka sa Centralne obale Australije.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online