Nedelja 18.04.2010.
18:38
Tanjug

Medvedev: Težak gubitak može da zbliži Rusiju i Poljsku

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev



"Ovo je nacionalna tragedija za Poljsku. I moja zemlja je u žalosti. Tragedije uvek sa sobom nose bol. To je posebna tema u rusko-poljskim odnosima. Tragedije zbližavaju ljude", rekao je Medvedev, odgovarajući na pitanje novinara agencije Itar-Tas.


Medvedev je kazao da su Poljska i Rusija imale razne periode u istoriju i da "najnoviji period nije bio lak".


"Ovaj težak gubitak može da doprinese zbližavanju, tako da naši narodi mogu da čuju bolje jedni druge i iznađu rešenja i za najkomplikovanije probleme. Tragedija u Katinu je jedna od takvih tragedija. To je zločin Josifa Staljina i njegove klike", naglasio je Medvedev.


On je dodao da je Rusija po tom pitanju "odavno formulisala svoj stav koji je nepromenljiv".


Poljski predsednik Kačinjski i njegova supruga Marija sahranjeni su danas uz najviše državne počasti u katedrali zamka Vavel u Krakovu u kome počivaju poljski nacionalni heroji i kraljevi.


Kačinjski i njegova supruga položeni su uz počasne plotune u sarkofag u kripti ispod Tornja srebrnih zvona, u prisustvu desetina hiljada građana i jednog broja stranih zvaničnika.


Kripta gde su položeni i čuveni poljski političar i državnik Jozef Pilsucki, junak Tadeuš Košćuško i pesnik Adam Mickijevičc, ostaće otvorena za posete.


Predsednik Kačinjski, njegova supruga i još 94 putnika i članova posade poginuli su 10. aprila u blizini Smolenska, u avionu kojim je visoka poljska državna delegacija putovala na komemoraciju povodom 70. godišnjice masakra u Katinskoj šumi, kada je sovjetska tajna policija ubila više hiljada zarobljenih poljskih oficira.


U Krakovu se, prema izveštajima poljskih medija, okupilo više od 100.000 građana koji su celog jutra pristizali da bi ispratili predsednika.

2024 © - Vesti online