Nedelja 18.04.2010.
16:39
Srna

Patrijarh odlikovao ministra kulture

Odlikovan zbog obnove crkvenog kompleksa u Kruševcu

"Najviše priznanje niške eparhije, Orden svetog cara Konstantina, uručuje se za izuzetna dostignuća, a crkva njime zahvaljuje za izuzetno dobru saradnju Ministarstva kulture sa Srpskom pravoslavnom crkvom", rekao je patrijarh Irinej.

Patrijarh je naglasio da je značaj priznanja utoliko veći što današnjim uručenjem započinje niz događaja koji predstavljaju pripremu za obeležavanje 1.700 godina Milanskog edikta u Nišu, rodnom gradu cara Konstantina, 2013. godine.

Bradić je rekao da Orden predstavlja veliku čast za njega lično i za ministarstvo kojim upravlja, te da briga za razvoj kulture obuhvata i napore na očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa i njegovu ugradnju u savremene kulturne tokove.

On je najavio i nastavak podrške Vlade Srbije očuvanju istorijskog kompleksa Lazarevog grada u Kruševcu, kojem pripada i crkva Lazarica, kroz obnovu zgrade Narodnog muzeja koji se nalazi u crkvenoj porti, za šta je iz Nacionalno-investicionog plana ove godine izdvojeno oko 80 miliona dinara.

Patrijarh Irinej otvorio je danas 10. jubilarne susrete horova Eparhije niške koji se po drugi put održavaju u Kruševcu, a na kojima učestvuju osam horova, od kojih su dva dečija.

2024 © - Vesti online