Petak 02.01.2015.
12:00
Ž. Janić - Foto: Ž. Janjić

Zlatna deca odrastaju uz dobrotvore

Ž. Janjić
Roditelje zamenili dobri ljudi: Marija i Marko Okuka na stričevoj svadbi


 A opet, s druge strane, uprkos neprebolnoj boli koja vlada u domu Okuka i Đurica, od kojih je bila majka Danijela, život se nastavlja... Marko i Marija danas su đaci berkovićke OŠ "Njegoš", druže se sa svima u razredu. Prija im, dodaće, da se po nekoliko dana u sedmici u školu dovoze od bake Mile Okuke iz Predolja, dok su od četvrtka do ponedeljka kod dede Gorana i bake Željke Đurice u Berkovićima - ovo drugo tim više što je od pre dva meseca Marko počeo da trenira fudbal u lokalnom FK "Berkovići". Mladi fudbaler koji je 4. jula, proslavio sedmi rođendan, voli da pomaže starijima - od cepanja i slaganja drva, do niza sitnijih poslova na njivama i u brdima. Za to vreme Marija, kojoj je 13. avgusta bio šesti rođendan, radije se igra sa svojim barbikama ili crta i boji svoje ilustracije.

Pokloni

- Pomoć gospođe Tarlać koja se svake godine seti naših unuka se ne zaboravlja. Plemenitom donacijom od 100 AUD
i nama je olakšala, Marko i Marija će dobiti lepe poklone za praznike. Hvala ovoj divnoj dobrotvorki iz Australije, možda ćemo moći jednog dana da se odužimo - poručuju deda Goran i baka Željka Đurica.

- Njihov mlađi stric Darko Okuka se u Predolju pre pola godine oženio Jelicom. Znali smo i mi ovde u Berkovićima i oni u Predolju da deci dolazak novog člana u porodicu, u zajedničko domaćinstvo (u kome živi i stariji stric ovih mališana Zdravko), znači veliku promenu. Pomalo smo se brinuli kako će sve to primiti - objašnjava nam Goran Đurica, dodajući da je kod Marka ispočetka bilo malo snebivanja u novonastaloj situaciji, "ali, hvala Bogu, sve je to kratko trajalo i dobro se završilo. Jeste, tako to mora biti - složiće se Goran i Željka Đurica koji znaju da je teško naći odgovor na neka pitanja.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Kao kad Marko kaže: "Đede, mama i tata su umrli. Znam ja da svako mora umreti kad ostari... A što su oni mladi umrli, je li Bog tako hteo?" Nije nam bilo lako odgovarati na more tih pitanja... Šta ćete? Deca kao deca - zaključuje deda Goran Đurica iz Berkovića, a onda nakon kraćeg ćutanja, dodade: "Ne, oni nisu obična deca, oni su zlatna deca...".

Najlepše želje

Ž. Janjić
Miljenik čitalaca: Nikola Dunjović

Dvogodišnjem Nikoli Dunoviću sinu Jelene Trikić "Majke Hrabrost", koja je da bi rodila Nikolu odbila da uzima citostatike zbog tumora na mozgu i umrla mesec dana nakon porođaja, uručen je praznični poklon od 100 AUD koji mu je posla Rajka Tarlać iz Australije. Nikolu smo zatekli u društvu tetke Sanje dok je otac Goran bio odsutan.

Nikola je već veliki i pomalo nestašan dečak koji sve više priča i saznaje. "Hvala gospođi Tarlać u ime porodice Dunović koja se Nikole seti za svaki praznik. Ova humana žena koja ima dosta svojih štićenika zaista unosi radost u njihove domove. Najlepšim željama za predstojeće praznike porodica Dunović joj želi uzvratiti radost i pažnju koju ona nesebično poklanja drugima", rekla je sa zahvalnošću tetka Sanja.

Hvala za moju Doris

Novčani prilog od 100 AUD za 23-godišnju slepu Doris Bošnjaković iz Užica, a koja boluje od cerebralne paralize i epilepsije, uneo je radost u ovaj tužni dom. Naš novinar Milan Stanimirović je uručio donaciju njenoj samohranoj majci Slavici Polimčević Bošnjaković, pokazavši još jednom da se o Doris brinu mnogi ljudi.

M. Stanimirović
Nije zaboravljena: Doris Bošnjaković

Ova mlada devojka je 2014. imala još dve operacije na beogradskoj Ortopedskoj klinici na Banjici, a posle toga sa majkom Slavicom je provela 35 dana na rehabilitaciji u Banji Koviljači. Bolesnoj Doris je potrebno mnogo toga, a posebno lift stolica koja bi bila prikačena za gelendere kako bi lakše izašla u kolicima iz stana. Srećom, majka Slavica ima dobre komšije pa joj one pomognu kad god zatreba.

"Dan i noć bdijem nad mojoj ćerkom i znam da nismo zaboravljene. Dok je Doris bila na Banjici, lekove, vitamine i novac slali su nam naši stari prijatelji Olga i Toni Sabadoš iz holandskog grada Sint Pankrasa. Doživljavaju nas kao najrođenije i radujemo se svakom susretu sa njima. Želimo sve najlepše svim ljudima u Novoj godini, a posebne želje upućujemo dobrim i plemenitim zemljacima velikog srca kao što je i gospođa Rajka Tarlać iz Sidneja", poručuje majka Slavica.

2024 © - Vesti online