Ponedeljak 29.12.2014.
15:21
Beta

Kako hrvatski mediji vide "rat" za predsedničku fotelju?

Beta/D.B.
Izborni rezultat daće vetar u leđa stranci čiji kandidat pobedi 11. januara
 

Takvu ocenu potvrđuju i jutros objavljeni rezultati nedeljnih izbora na osnovu 99,98 odsto obrađenih glasačkih listića prema kojima je Josipovićeva prednost u odnosu na drugoplasiranu iz prvog kruga, kandidatkinju Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) samo 1,24 odsto glasova.

Prema rezultatima Državne izborne komisije, aktuelni šef države Ivo Josipović osvojio je u prvom krugu 38,46 odsto, a Grabar-Kitarović 37,22 odsto glasova. Trećeplasirani Ivan Sinčić, kandidat organizacije "Živi zid", koja se protivi nasilnim deložacijama, osvojio je čak 16,42 odsto, a poslednji je desničar Milan Kujundžić s 6, 30 odsto glasova.

Mediji u izveštajima konstatuju da je mala razlika između Josipovića i Grabar Kitarović iznenađenje, jer su predizborne ankete predviđale uverljiviju prednost Josipovića. Kao drugo veliko iznenađenje ističe se uspeh do skora nepoznatog mladog Ivana Sinčića iz organizacije "Živi zid" s više od 16 odsto osvojenih glasova. Sinčićev uspeh tumači se kao najveće  upozorenje vodećim strankama u zemlji - HDZ i SDP, a pođednako je iznenadio i njegove protivkandidate.

On je u kampanji najavio borbu protiv tajkuna i banaka, ali i protiv najvećih stranaka, čiji su kandidati ušli u drugi izborni krug. Ocenjuje se da je Sinčić privukao glasove razočaranih  političkom elitom, apstinenata i protestne glasove levice, čime je oduzeo glasove, pre svega, Ivi Josipoviću. Tome ide u prilog podatak da je Sinčić ostvario najbolje rezultate u mestima gde socijaldemokrate, imaju najjače baze, poput regije Istra-Primorje i Grad Zagreb.

Sinčić je odmah po objavi rezultata rekao da u drugom krugu "iz moralnih razloga" neće podržati ni jednog kandidata i najavio izlazak na parlamentarne izbore, dok je kandidat desnice Milan Kujundžić najavio da će u drugom krugu podržati kandidatkinju HDZ-a.

Od toga ko će pobediti u drugom krugu i postati šesti po redu predsednik Hrvatske, uveliko će zavisiti i rezultat parlamentranih izbora krajem iduće godine. Izborni rezultat, ocenjuje se, daće vetar u leđa stranci čiji kandidat pobedi 11. januara.

2024 © - Vesti online