Nedelja 18.04.2010.
14:29
Tanjug

Aviosaobraćaj četvrti dan u blokadi

Britanski vazdušni prostor biće zatvoren za letove bar noćas do dva sata, a u Francuskoj će svi aerodromi koji do sada nisu zatvoreni - u Tuluzu, Monpeljeu i Bijaricu - biti zatvoreni za komercijalne letove u 14 časova, zbog toga što se oblak vulkanskog pepela kreće prema jugu.


Aerodromi u Marseju i Nici zatvoreni su jutros u šest časova. Nijedan aerodrom u Francuskoj neće raditi bar do ponedeljka do osam časova.


Belgijski vazdušni prostor biće zatvoren najmanje do 14 sati danas, u Estoniji do sutra, u Nemačkoj najmanje večeras do 20 sati, u Mađarskoj bar do 12 sati u ponedeljak, u Irskoj do 14 časova danas, u Letoniji do sutra, a u Litvaniji na negraničeno vreme.


Vazdušni prostor Švedške biće zatvoren tokom čitavog današnjeg dana i noći, a u Danskoj će ova zabrana važiti do dva sata ujutro. Aerodrom u Kopenhagenu i vazudšni prostor Danske zatvoreni su od četvrtka posle podne.

U Hrvatskoj su u 9.30 sati jutros otvoreni aerdoromi u Zadru, Splitu i Dubrovniku, koji su zatvoreni sinoć u 22.30 časova, javile su agencije.


Vazdušni prostor severne Italije biće zatvoren bar do osam časova u ponedeljak, a Švajcarske najmanje danas do 14 sati.


Aerodrom u Luksemburgu biće zatvoren bar do 18 časova danas, aerodrom u Madridu je otvoren, dok je nekoliko aerodroma na severu Španije sinoć bilo zatvoreno samo na sat vremena.


Vazdušni prostor iznad Austrije ostaje zatvoren za aviosaobraćaj i u nedelju, saopštila je kontrola leta "Austro Kontrol" posle jutros održane sednice kriznog štaba.


Prema odluci "Austrokontrola" takozvani donji vazdušni prostor ostaće zatvoren, pa se neće izdavati dozvole za poletanje i sletanje. Međutim, vazdušni prostor iznad dvanaest kilometara je oslobođen, što omogućava prelete.


Kijevski aerodrom, koji je bio zatvoren od juče, ponovo je otvoren u 11 cašova i avioni iz drugih ukrajinskih gradova počeli su da lete za Kijev, dok su u Rusiji svi aerodromi otvoreni, navele su agencije.


Poljska je otvorila vazdušni prostor danas u četiri sata ujutro, ali samo za preletanje, dok je vazdušni prostor Slvoačke zatvoren od petka.


Bugarska, koja je sinoć zatvorila samo nekoliko aerodroma, jutros u osam sati zatvorila je sve preostale aerodrome.


Dve najveće kineske aviokompanije "Er Čajna" i "Čajna sadern erlajnz" otkazale su većinu letova za Pariz, Frankfurt, London i Moskvu, a juče je otkazano skoro 84 odsto letova američkih aviokompanija u Evropu i iz nje, navele su agencije.
 

2024 © - Vesti online