Četvrtak 25.12.2014.
13:36
Beta

Titov “Galeb“ ide u koncesiju za 10,3 miliona evra

wikipedia.org/Roberta F.
Ko bi rekao da je ovaj oronuli brod nekada bio ploveća rezidencija Josipa Broza Tita?
 

Koncesionar na brodu treba da osigura muzejski prostor površine 507,10 kvadrata, hotelski i hostelski smeštaj, rekreacijski i kongresni centar, restoran i bar. Sve radove na uređenju broda mora da osigura koncesionar, bez mogućnost da traži povrat uloženog novca.

Nekadašnji Titov brod biće smešten na Riječkom lukobranu, a krajni rok za dostavu ponuda za koncesiju je 24. mart 2015.

Brod Galeb je 2006. godine proglašen kulturnim dobrom, a od 2011. godine stavljen je pod trajnu zaštitu.

Izgrađen je u Italiji 1936. godine za prevoz tropskog voća. U Drugom svetskom ratu prenamenjen je u ratni brod, a bio je i potopljen. Izvučen je iz mora 1948. godine, a četiri godine kasnije rekontruisan je u školski brod Jugoslovenske ratne mornarice.

Od 1953. do 1979. godine bio je ploveća rezidencija doživotnog predsednika SFRJ Jugoslavije Josipa Broza Tita, koji je njime putovao 14 puta i posetio 18 država.

Kad je počeo rat u Hrvatskoj, "Galeb" je dotegljen u Crnu Goru. Tadašnji vlasnici, vlasti Srbije i Crne Gore, brod su 2001. godine prodale kompaniji Plasid si (Placid Sea). Brod je dotegljen u brodogradilište "Viktor Lenac" u Rijeci.

Hrvatska je vlasnika broda službeno nekoliko puta upozorila da je brod u vrlo lošem stanju i da može da potone, te da ga je potrebno obnoviti. Pošto vlasnik nije reagovao, Gradska uprava Rijeke je na predlog Ministarstva kulture izdvojila oko 68.000 evra za finansiranje popravki i saniranje oštećenja.

Pošto dotadašnji vlasnik nije platio ni višegodišnje troškove čuvanja broda, brod je na kraju 2009, na osnovu prava prvootkupa, kupio Grad Rijeka.

2024 © - Vesti online