Utorak 23.12.2014.
16:26
Beta

"Izraz "stoko jedna" je precizna definicija dešavanja u skupštini"

Fonet
Vučić sprovodi teror nad opozicijom: Zoran Živković
 

Živković je na konferenciji za novinare kazao da je njegovo dobacivanje na sednici, kada je upotrebio i izraz "stoka", bio "odgovor na siledžijstvo" koje je, kako je ocenio, "očigledno bilo smišljeno".

"Očigledno da je Vučić s tom namerom i svratio u parlament. Ja ne mislim da je izraz koji sam upotrebio, najlepša reč u srpskom jeziku, ali mislim da je adekvatan odgovor na sve što se desilo", kazao je predsednik Nove stranke.

Prema njegovim rečima, izraz "stoko" je "blaga i precizna definicija" svega što se dešava u Skupštini Srbije.

"Nisam to uputio predsedavajućem, nego svima koji su se kasnije u tom izrazu prepoznali. Posle se žalio premijer da sam njega (tako) nazvao, pa se žalio i šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić i mnogi drugi", kazao je Živković.

Vučić je tokom rasprave o budžetu pojedine poslanike opozicije koji su mu replicirali i dobacivali dok je govorio, nazvao "političkim kukavicama", dok je Živkoviću kazao da svoj "batinaški rečnik" "ostavi za ulicu" i da ga "ne donosi u parlament"

Predsednik NS je novinarima pokazao stenografske beleške u kojima se, kako tvrdi, vidi da tokom izlaganja premijera Aleksandra Vučića i svega što je prethodilo njegovom izbacivanju sa zasedanja, nije upotrebljavao "uličarski i neprimeren rečnik" zbog čega ga je kaznio predsedavajući sednice, potpredednik Skupštine, Igor Bečić.

Živković je i rekao da premijer Vučić "sprovodi teror nad opozicijom" i da je svojim obraćanjem opozicionim poslanicima želeož da izazove incident.

"Neću da podsećam srpsku javnost na gestove, pokrete i činjenja koja su Vučić i (Tomislav) Nikolić i (Vojislav) Šešelj – kao njihov politički tata, ujak ili ne znam šta, činili devedesetih i početkom dvehiljaditih (godina), to javnost zna", kazao je Živković.

Predsednik Nove stranke kazao je da, po njegovom tumačenju skupštinskog poslovnika, njegovo izbacivanje sa zasedanja znači da 20 radnih neće moći da prisustvuje raspravama, ali moći će da glasa.

"To je i bio cilj - da ne mogu da pričam", kazao je Živković.

On je ocenio da je "jedini način za izlečenje Srbije" odlazak premijera Aleksandra Vučića s vlasti, tako što će podneti ostavku, ili raspisati izbore.

Živković je dodao da je Srbija u velikim ekonomskim i spoljnopolitičkim problemima, a rešenje za to je promena vlasti.

2024 © - Vesti online