Utorak 23.12.2014.
11:55
Srna

Žene Jazida seku sebi vene da ne bi živele sa džihadistima

Beta/AP/D. B.
Odbijaju da im budu robinje po cenu života
 

Pripadnici Islamske države oteli su na stotine muškaraca, žena i dece Jazida kada su u julu protutnjali severom Iraka. Muškarci su ubijeni ili su morali da pređu na islam, a žene su poklanjane borcima kao trofeji ili su prodavane u seksualno roblje, navodi AI u izveštaju pod nazivom "Beg iz pakla".

Oko 300 žena i dece uspelo je da pobegne iz kampova IS, a neke od njih pristale su da ispričaju šta su sve preživele.

Jilan je imala samo 19 godina kada su je letos oteli džihadisti, a porodica je kasnija saznala da je izvršila samoubistvo.

- Dvadeset i jedna devojka je bila smeštena u jednoj sobi, dve su bile veoma mlade, oko 10, 12 godina. Jednog dana dali su nam odeću za ples i naredili da se okupamo i obučemo - priča 20-godišnja Luna.

- Jilan se ubila u kupatilu. Presekla je vene, a onda se obesila. Bila je veoma lepa. Mislim da je znala da će je odvesti muškarcima i da se zbog toga ubila - rekla je Luna koja je uspela da pobegne.

Ostale devojke su ispričale da su ih džihadisti tukli, zlostavljali, mučili i pretili im silovanjem. Neke devojke poklanjane su već oženjenim muškarcima, uključujući strane borce iz zapadnih zemalja koji su se priključili IS.

Preživele kažu da su se neke Iračanke, supruge džihadista, saosećale sa jazidskim ženama, ali su bile bespomoćne. Neke su im pomogle da pobegnu.

- Bila nam je više od majke. Nikada neću zaboraviti tu ženu, spasila mi je život - rekla je jedna devojčica kojoj je lokalna žena pomogla da pobegne.

- Stotinama žena i devojaka iz plemena Jazida život je uništen zbog stravičnog seksualnog nasilja i ropstva u zatočeništvu Islamske države - rekla je Donatela Rovera, savetnik za međunarodne krize pri AI.

Ona je dodala da se te žene suočavaju sa fizičkom i psihičkom traumom, a one koje uspeju da pobegnu žrtve su stigmatizacije u društvu jer su silovane.

- Kurdistanska regionalna vlada, UN i druge humanitarne organizacije, koje pružaju lekarsku i druge usluge preživelima seksualnog nasilja, moraju da pojačaju svoje aktivnosti. Oni moraju da osiguraju brz i proaktivan kontakt sa žrtvama - rekla je Rovera.

Za razliku od Jevreja i hrišćana, IS Jazide smatra ljudima bez ikakvih prava, poštovaocima đavola i borcima dopušta da ih ubiju, muče ili porobe.

2024 © - Vesti online