Nedelja 18.04.2010.
09:15
Tanjug

Zanijer: Integracija severa KiM kroz dijalog

"Vrlo je bitno da se ohrabri takav dijalog i sada radimo na tome da stvorimo uslove, bez obzira na to ko je posrednik. Bitno je da se traže rešenja za konkretne probleme i sada razgovaramo o rekonstrukciji puta i dovođenju struje, znači o praktičnim stvarima", rekao je Zanijer u intervjuu današnjoj "Politici".

Lamberto Zanijer

On je istakao da je od početka bio uključen u uspostavljanje direktnog dijaloga između Srba i kosovskih Albanaca i da je njegova najvažnija uloga bila da se aktivira dijalog koji, prema njegovom mišljenju, treba da bude fokusiran na praktične probleme.

"I to se donekle već i desilo, na primer, po pitanju nestalih osoba, obnovi zgrada i verskih objekata koji su bili uništeni. Na neki neformalan način mi smo uspeli da dovedemo te ljude za sto da razgovaraju. Čak i ljude iz nekih institucija iz Beograda, kao i iz Prištine, zato što postoji istovetno mišljenje da treba identifikovati problem nestalih osoba i da treba obnoviti uništene crkve", rekao je Zanijer.

On je dodao da postoje i mnoge druge oblasti u kojima je potrebno postići ovakav napredak.

"Mislim da je i baština Srpske pravoslavne crkve vrlo važno pitanje. Mi smo u svakonevnom kontaktu s predstavnikom EU koji se bavi tim pitanjem, tu osobu su prihvatili i Beograd i Priština i to je vrlo dobar model koji promoviše dobre načine za progres u važnim oblastima".

Zanijer je istakao da je najvažnija oblast u kojoj bi trebalo da iskoristi svoja ovlašćenja vladavina prava.

"Takođe sam ovlastio šefa Euleksa De Kermabona, s obzirom na to da je on došao ovde pod Rezolucijom 1244, da koristi izvršnu vlast pod okriljem UN u oblasti vladavine prava. To je osnažilo i obogatilo sredstva koja mogu da se koriste pod Rezolucijom 1244", objasnio je Zanijer.

Upitan da li je izrazio negodovanje Kermabonu zato što se vladavina prava vrlo sporo uvodi, Zanijer je odgovorio da je razgovarao o tome s Kermabonom i s Briselom.

"Smatram da je jedan od problema taj što je pristup EU drugačiji od pristupa koji je imao UN. Unmik je imao direktnu, operacionalnu nadležnost u ovim oblastima, a Euleks je po svom mandatu tehnička misija, oni su mentor, posmatrač i savetnik. Unmik je mogao da preuzme inicijativu u tim poljima, a za Euleks je to mnogo teže, baš zbog nedostatka direktnog dijaloga",rekao je Zanijer.

On smatra da će posle mišsljenja Međunardonog suda pravde o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova imati mnogo povoljnije uslove za dijalog.

"Ja ću, naravno, nastaviti da podržavam taj dijalog i da ga ohrabrujem", poručio je Zanijer.

2020 © - Vesti online