Ponedeljak 22.12.2014.
13:32
Mondo.rs

Svetski mediji o Sarajevu: Kako su devojčice zatrudnele na ekskurziji?

Reuters/A.L.
Prema dostupnim podacima, u BiH su u porastu seksualne aktivnosti maloletnica koje imaju između 13 i 15 godina
 

"Dejli mejl" je u svom tekstu objavio da su roditelji devojčica ogorčeni i da najviše krive učitelje koji ih, kako kažu, definitvno nisu nadzirali i pazili.

Škola iz jednog mesta kod Banjaluke povela je u Sarajevo 28 devojčica kako bi obišle muzeje i druge istorijske znamenitosti, što inače nije uobičajena praksa, jer đaci iz RS retko kada odlaze na ekskurzije u Federaciju.

Ovaj nesvakidašnji slučaj za koji se saznalo pre nekoliko dana uzdrmao je javnost širom Bosne i Hercegovine, ali i sveta, i pokrenuo nacionalnu debatu o seksualnom obrazovanju.

Ginekolog iz Sarajeva Senad Mehmedbašić rekao je da je takav trend u BiH zabrinjavajući.

“To je trend današnjice. Ali, mi ne smemo da dozvolimo da se naša deca o seksu obrazuju na ulicama, a ne u školama”, istakao je sarajevski ginekolog.

On je istakao da roditelji i obrazovne institucije moraju da zauzmu mnogo važniju ulogu u seksualnom obrazovanju dece.

“Sasvim je očigledno da deca nemaju dovoljno iskustvo o zdravstvenom obrazovanju, pa se upuštaju u takve aktivnosti, dok ni ne slute šta ih posle toga čeka”, kazao je Mehmedbašić.

Kako piše “Dejli mejl”, devojčice iz Bosne savete od stručnjaka o seksualnom obrazovanju traže na društvenim mrežama.

U Sarajevu je prošle godine zatrudnela 31 maloletnica, dok je u najnovijem slučaju za samo pet dana njih sedam ostalo u drugom stanju.

Nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje Republike Srpske Nenad Babić priznao je da sve više dece uzrasta od 13 i 14 godina stupa u seksualne odnose. On je istakao da za poslednji slučaj nisu krivi nastavnici koji su decu vodili na ekskurziju, već “roditeljsko zanemarivanje”.

2024 © - Vesti online