Nedelja 21.12.2014.
21:41
b92.net

Štrajk prosvetara: Kraj polugodišta pod znakom pitanja

AP
U ponedeljak će đačke klupe biti prazne: Prosvetari najavili potpunu obustavu rada
 

Članovi sindikata će sutra potpuno obustaviti rad u školama i održati proteste u većim gradovima.

Prvi radni dan u nedelji učenici će izgleda kao i vikend provesti kod kuće. Prosvetni radnici će se u ponedeljak umesto za katedrama ponovo naći na ulici, da izraze nezadovoljstvo neuspešnim pregovorima sa ministarstvom.

"U odnosu na naše zahteve nismo naišli ni na kakav odgovor da budemo izuzeti od smanjena plata", kaže Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika.

"Od sutrašnjeg protesta očekujemo da skrenemo pažnju Vladi i ministru Verbiću da je obrazovanje u katastrofalnom položaju i da treba pod hitno da intervenišu da to stanje poprave", kaže Slobodan Brajković predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Za sada je potvrđeno da će se sindikati okupiti oko glavnih školskih uprava u Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Zrenjaninu i Beogradu. Potpuna obustava rada trajaće samo sutra, a onda će se u većini škola nastaviti praksa držanja časova od po 30 minuta, zbog koje kako tvrde iz sindikada učenici ne gube mnogo.

"Mnogo više će gubiti učenici kada prosvetni radnici budu svedeni na minimalac, i kad ne budu bili motivisani da rade, tad neće biti dovoljno ni dva sata da traje čas ", smatra Brajković.

Članovi sindikata izričiti su u odluci da neće podleći pretnjama i pritiscima da obustave štrajk.

"Apsolutno nećemo izaći iz štrajka bez jasnog sporazuma, kada se to bude desilo štrajk će se prekinuti".

Sa druge strane ministar je bio izričit da niko neće biti izuzet od smanjenja plata, koje je najavljeno kao glavna mera štednje u novom budžetu.

Najavljena potpuna obustava nastave je neodgovoran potez sindikata jer predstavlja kršenje prosvetnih zakona, ocenilo je danas Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i pozvalo prosvetne radnike da ne prekidaju rad ili da štrajk nastave uz minimum procesa rada koji je uveden radi zaštite prava učenika.

Zaštitnik građana Saša Janković, mada podržava njihove napore na unapređivanju položaja, ističe da se nijedan cilj u prosveti ne može ostvariti nanošenjem nenadoknadive štete deci.

2019 © - Vesti online