Nedelja 18.04.2010.
01:45
Tanjug

Homen: U borbi s kriminalom nema povlačenja

Slobodan Homen

Objašnjavajući svoju nedavnu izjavu da su pripadnici Šarićevog klana spremali ubistva predsednika Srbije Borisa Tadića i drugih državnih funkcionera, Homen je rekao da se ne može u potpunosti povući paralela sa 2003, kada je izvršen atentat na premijera Zorana Đinđića, ali ta činjenica ne umanjuje rizik od pretnji.


"Aktuelna borba države protiv kriminala, za razliku od 2003, uživa ne samo podršku vlasti, nego i opozicije, što pokazuje zrelost naroda za ovih sedam godina. Naravno, to ne smanjuje rizik.

Smatrali smo da je trebalo da obavestimo javnost o svemu što se događa, bez obzira na to da li neko može da realizuje pretnje ili ne", rekao je Homen.

Šarićevo ime se izgovaralo šapatom

 

"O Šariću se pričalo, ali ozbiljnoj državi su potrebni dokazi. Država do 2008, pre formiranja ove vlade, nije bila spremna da krene. Zašto, to je druga priča.

 

Njegovo ime, da budem iskren, nije smelo da se izgovori u javnosti. Ljudi su šaputali njegovo ime na ulicama. Mislim da su sprege njegovog narko-klana sa vlašću neosporne u nekom trenutku", rekao je Homen.

"Nije bitno da li je neko član jedne ili druge stranke. Ukoliko ima nešto sa Šarićima, odgovaraće", naglasio je on.


Prema njegovim rečima, finansijski uspon, poslovi sa drogom i moć Šarića evidentni su od 2004. do 2009, kad počinje njihov pad i u tih pet godina treba tražiti ljude iz vlasti koji su im pomagali, ako pričamo o pranju novca.


Pri utvrđivanju ko ih je štitio postoje tri pravca istrage - državni funkcioneri, političke stranke i operativci MUP-a i drugih institucija koje su davale zaštitu Šarićima, kazao je Homen." Videćemo gde će se završiti, ali putevi sigurno vode i do politike".


Povodom privatizacije "Novosti", Homen je rekao da je tužilaštvo vrlo pažljivo pratilo prepisku i oglašavanja tajkuna, pa i Stanka Subotića.


"Ako neko misli da je to prošlo neprimećeno, greši. To je posao za Specijalno tužilaštvo", poručio je Homen.

2024 © - Vesti online