Subota 17.04.2010.
23:40
Vestionline

Erupcija vulkana može trajati mesecima

Oblak vulkanskog pepela koji se raširio nad celom Evropom

Posle erupcije vulkana na Islandu nad celom Evropom nadvio oblak pepela koji je potpuno paralisao vazdušni saobraćaj.


„Ove aktivnosti postaju sve snažnije. To je mešavina magme i vode koja može biti eksplozivna. Na žalost, ne izgleda da će tu biti kraj“, rekao je za AP islandski geolog Magnus Tumi Gudmandson.
 

Prognostičari, sudeći na osnovu kombinacija slabih vetrova i velike količine peska i pepela, upozoravaju da se situacija neće puno promeniti u narednih nekoliko dana.

Poslednji put kada je vulkan Ejafjalajokul bio aktivan, erupcija je trajala više od godinu dana - od decembra 1821. do januara 1823. godine, izjavila je za "USA Today" geolog Sali Senert.

"To je veoma slično onome što se sada dešava", rekla je ona.

Senertova je dodala i da se ne može reći koliko bi erupcija vulkana Ejafjalajokul mogla potrajati, ali kaže da to svakako nije kratak period.

Naučnici objašnjavaju i da vulkan Ejafjalajokul nije jedini problem. Mnogo više zabrinjava vulkan Katla, koji bi mogao da se aktivira usled poslednjih potresa i da izbaci ogormne količine pepela u atmosferu.

Vulkan na Islandu, čija je druga erupcija za mesec dana počela u sredu, izbacuje pepeo koji je u oblacima, nošen vetrovima, dospeo iznad Velike Britanije, Skandinavije i centralne Evrope.

Vodene bujice na Islandu nose komade leda veličine kuće, a delovi glavne obilaznice u zemlji su nestali u poplavama nastalim zbog otapanja glečera.

2024 © - Vesti online