Subota 20.12.2014.
09:15
D. Dušanić - Vesti

Muzički mandat estradnih Ministarki

Fonet/A.A.
Drugačije od svih: Frajle
 

 

- Meni su ženski sastavi simpatični, ali ako ćemo iskreno, sve je to mlaka voda. Nijedan nije ostavio dublji trag u muzici. Voleo bih da me demantuju, da ih je više, da kvalitetnije rade, ali za sada je sve to prosečno - kaže Zoran Dašić Daša, frontmen grupe Legende.

- Možda u Srbiji trend ženskih bendova još nije toliko zavladao, ali ga iz sve snage podržavam. Frajle su mi izuzetno simpatične, odlični su muzičari i super rade. Ipak, hteo bih da napomenem da nisu samo u rok i pop muzici ženski bendovi prokrčili sebi put, jer sve pohvale zaslužuje i folk orkestar Očajne domaćice. Devojke odlično sviraju i prate razne pevače. Ženske grupe su lepe za oči, medijski su zanimljive, i nek ih bude još više na estradi - kaže Aca Ilić.

Kompozitor Dušan Bačić, koji već godinama kao klavijaturista prati na nastupima Nedu Ukraden, napisao je brojne hitove, a nedavno je oformio ženski bend Učiteljice. Grupu čine tri mlade, zgodne i talentovane devojke.

Fakultetski obrazovane

Sve četiri Frajle imaju fakultetske diplome - Jelena iz ekologije, Mara prava, Nevena je završila psihologiju, a Nataša francuski jezik. Od ostalih ženskih bendova razlikuju se i po kostimima koje nose. Na opasku da im ostaje još da se udaju, uglas se smeju.
- Udale smo se 2010. na Egzitu. Obukle smo venčanice, uzele bidermajer u ruke i sa poznatom novosadskom di-džej umetnicom izašle pred publiku. Jedno vreme ćemo biti verne muzici - rekla je Nata, a njena koleginica Mara dodaje da im je potreban partner koji će da ima visok prag tolerancije, jer su stalno na putu.

- Odabrali smo ime koje je upečatljivo, a Ana koja svira violinu, je zaista učiteljica. Publika pozitivno reaguje na ime benda, doživljavaju ga provokativno, iako su učiteljice zakopčane do grla. Prva pesma koju su snimile bila je sa Jasminom Stavrosom, ali pravi bum je bila saradnja sa Severinom i duetska numera "Generale". Matea, Silvia i Ana imaju odličan stas i glas, a uz zvuk tamburice i violine, koje sviraju, mislim da će dobro protresti muzičku scenu - kaže Bačević.

Ipak, čini se bar za sada, da kod publike širom regiona najbolje prolazi novosadski akustični bend Frajle. Smatraju ih muzičkom senzacijom, a četiri dame Marija Mirković, Nataša Mihajlović, Jelena i Nevena Buća oduševe publiku gde god sviraju.

- Nismo nameravale da pravimo ženski bend, tako se dogodilo. Tokom pet godina svirke uozbiljile smo se, a prekretnica je bio autorski rad, pesma " Ich liebe Dich ". Sada mogu slobodno da kažem: "Svaka nama čast" - kaže frajla Nata.

2024 © - Vesti online