Petak 19.12.2014.
09:07
Beta

Nagrađeni (nenovčano) učesnici vojne parade "Korak pobednika"

Beta/Ministarstvo odbrane
Uručivanje nagrada pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su učestvovali u vojnoj paradi "Korak  pobednika"
 

Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković uručili su 170 vojnih priznanja, nenovčanih nagrada i stimulativnih mera, ukupno 717 koliko je dodeljeno tim povodom.

Ministar je, kako se navodi u saopštenju, rekao je da je Vojska Srbije u godini ogromnih iskušenja odbranila interes građana i države "radeći kao jedan".

"Potrudili smo da smo najorganizovaniji sistem. Zaustavili smo trend koji je postojao do 2012, a koji je vodio nestanku vojske. Počeli smo da unapređujemo operativne sposobnosti, obnavljamo opremu, unapređujemo obuku. Pomogli smo namenskoj industriji da stane na noge i ima još bolje rezultate", rekao je Gašić i dodao da, sve što je postignuto, svedoči o tome da srpska vojska vraća mesto koje joj pripada i Vojsku Srbije ponovo cene u svetu.

Beta/Ministarstvo odbrane
Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković uručili su 170 vojnih priznanja, nenovčanih nagrada i stimulativnih mera, ukupno 717 koliko je dodeljeno tim povodom
 

"Najbolji primer na kome se videlo koliko možemo jeste upravo vojna parada 'Korak pobednika'. Siguran sam da su vaše porodice i prijatelji bili ushićeni što posle 29 godina gledaju vojnu paradu, setite se i vaših izraza lica jer ste posle skoro tri decenije koračali uzdignute glave ispred vaših sugrađana", rekao je Gašić i dodao da je to najbolja potvrda da je sve ono što se radi iskreno i da Srbija mora da ima savremenu, snažnu i pouzdanu vojsku.

Prema njegovim rečima, ubrzano je rešavanje stambenih problema pripadnika MO i VS, ostvaren je niz sastanaka sa strateškim partnerima iz EU, Rusije, SAD, Kine, iz država regiona, obnovljena su stara prijateljstva sa zemljama Bliskog istoka i Afrike. Ministar je dodao da je u mirovne misije otišao rekordan broj pripadnika Vojske Srbije, kao i da su godinu obeležile i važne vojne vežbe "Grom", "Plavi odgovor", "Srem", "Platinasti vuk", "Ravanica 2014".

Beta/Ministarstvo odbrane

"I evo, već posle dve godine napornog rada, rezultat je pred svima nama. On je logična posledica promene pristupu procesu reformi, za šta su zaslužni i moji prethodnici Aleksandar Vučić i Nebojša Rodić. Očuvanju vojske i njenog ugleda - institucije zbog koje su naši preci prolivali krv, doprineli ste i vi profesionalni vojnici. U najtežim vremenima branili ste suštinu tog odgovornog zvanja", rekao je Gašić.

Srpska vojska, kako je rekao, pokazuje iz dana u dan da je znanje koje ima, njena najveća vrlina.

Zlatnu plaketu za izuzetan doprinos sistemu odbrane dobili su general Ljubiša Diković i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Dodelu nagrada upotpunio je i umetnički program slovenačkog muzičara Manjifika, uz pratnju Umetničkog ansambla MO "Stanislav Binički" i Kulturno-umetničko društvo "14. oktobar" iz Kruševca.

2024 © - Vesti online