Četvrtak 18.12.2014.
15:34
Beta

Aktivisti Falun Gonga deportovani iz Srbije

Kako navodi RSE, aktivisti Falun Gonga bili su pritvoreni u Padinskoj skeli od 14. decembra, a deportovani su sinoć. Samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope održan je 16. i 17. decembra.

Milan Antonijević iz Jukoma rekao je za RSE da je 11 stranih državljana provelo četiri dana u Padinskoj skeli i da je bugarska ambasada tražila objašnjenje od srpskih vlasti.

"Nama su se obratili iz Društva srpsko-kineskog prijateljsva u ime aktivista Falun-Gonga", rekao je Antonijević i dodao da je ta organizacija tražila podatke od MUP-a i Ministarstva pravde.

Dejan Marković iz Društva srspko-kineskog prijateljstva rekao je za RSE da

Fonet/N. Đ.
Sledbenici Falun Gonga, duhovnog pokreta koji je zabranjen u Kini, nisu imali nameru da održe protest tokom Samita u Beogradu, "jer je Srbija zabranila skup"
 

Grupa aktivista je, po njegovim rečima, ipak došla u zemlju sa namerom da posete nevladine organizacije i neke ambasade i da skrenu pažnju na probleme kršenja ljudskih prava u Kini.

Marković je ispričao da su neki aktivisti vraćeni još sa granice, dok je u nedelju uhapšena grupa od devet bugarskih državljana, a u ponedeljak još jedna Slovakinja i jedna Finkinja kineskog porekla.

O hapšenju bugarskih državljana odmah je obavešten konzul te zemlje, ali mu je u policiji tek nakon 17 sati potrvđeno da se nalaze u Padinskoj seli, naveo je Marković.

2024 © - Vesti online