Četvrtak 18.12.2014.
05:45
Ž. Marković - Vesti

Bakir gledao odsecanje glave?

rtvbn.com
Tužilaštvo BiH

U saopštenju se navodi da s obzirom na to da je reč o visokim zvaničnicima BiH, Kebo prepušta Tužilaštvu BiH da se izjasni o validnosti prijave i osnovanosti sumnje i to objavi javnosti. Mirsad Kebo nije dao dodatne komentare i objašnjenja o kojem slučaju je reč. Sagovornik "Vesti" blizak pravosudnim organima BiH kaže da je očigledno reč o događajima iz septembra 1995. godine, nakon što je Vozuća pala u muslimanske ruke, posle tri i po godine žestokog otpora.

- To područje tokom celog rata bilo je u poluokruženju, da bi u konačno palo u septembru 1995. napadom Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH potpomognute mudžahedinima. Nekoliko dana kasnije tamo se zadesio Alija Izetbegović, kojem su bošnjački generali objasnili kakva je situacija. Sve to je zabeleženo na video-snimku na kojem se vide Izetbegović, oficiri, i brojni mudžahedini, među kojima je i zloglasni Abu Hamza, te Abu Mali - kaže naš izvor.

Naš sagovornik smatra da će Kebina prijava ostati samo medijska priča koju će Tužilaštvo BiH prećutati.

Ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević izjavio je da se Kebina dokumentacija odnosi na veliko postrojavanje svih komandanata korpusa i divizija i jedinice El Mudžahid koju je obavio Alija Izetbegović u septembru 1995. godine na Paljeniku, brdu iznad Vozuće, što je saglasno sa tvrdnjama sagovornika "Vesti" iz pravosudnih krugova.

- Prema mojim saznanjima, toj smotri prisustvovao je i Bakir, sin Alije Izetbegovića. Kebo verovatno misli na njegovu odgovornost za ovaj zločin. Mada, Kebo je prijavu mogao podneti i protiv Šefika Džaferovića, koji je takođe bio prisutan, Šemsudina Mehmedovića, Sakiba Mahmuljina, Seada Delića... Ukratko, Kebo je trebalo da prijavi celu zločinačku organizaciju SDA i traži zabranu njenog rada - istakao je Galijašević.

Bolesna politika SDA

Dževad Galijašević kaže da zločini odreda El Mudžahid u Vozući nisu izolovani incident nego način ratovanja i zastrašivanja koje je naredio politički vrh SDA na čelu sa Alijom Izetbegovićem.
Na takav zaključak ukazuje i jedan od prvih slučajeva zabeležen 7. jula 1992. kada je Rade Šehovac (30) ubijen iz vatrenog oružja prilikom napada muslimana na Prjesnicu kod Sarajeva. Radova glava je odsečena i odneta, a nije bilo registrovano prisustvo mudžahedina.


 

2024 © - Vesti online