Četvrtak 18.12.2014.
03:45
Lj. Ivanović - Vesti

Od danas "Pupin" u funkciji

i
Fonet/B.P.
Koštao 200 miliona dolara: Most "Mihajlo Pupin"
 

Gradnju Pupinovog mosta finansirala je banka Eksim iz Kine, a projektovanje i izvođenje radova vrednih oko 200 miliona dolara izveli su kineski radnici, te je praktično ovaj objekat uvezen iz Kine. Radove je izvela kompanija Čajna roud end bridž korporejšn, a 45 odsto materijala je proizvedeno u Srbiji. Most posebno znači građanima Zemuna i Novog Beograda, odnosno Borče. Dugačak je 1.482 metara, širok 29,1 i visok 22,8 metara, sa ukupno šest traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane. Imaće raspon za prolaz brodova. Dužina svih pristupnih saobraćajnica biće 21,6 kilometara.

Valter otvorio radove

Gradilište Pupinovog mosta je otvoreno jula 2011. Na kinesku Novu godinu 23. januara 2012. kineske radnike je posetio "Valter", popularni glumac Velimir Bata Živojinović.

Kina je veoma zainteresovana za infrastrukturne projekte u inostranstvu koje želi da finansira i izvodi radove kako bi svoju građevinsku operativu držala uposlenom. Podsetimo, kineska ekonomija polako usporava, iako je njen rast i dalje impresivan. Upravo je građevinski sektor problematičan jer bi mogao da se stvori finansijski mehur koji bi kinesku privredu mogao da otera u recesiju. Upravo zato kineski državnici grade puteve, pruge, luke i mostove od Afrike do jugoistočne Azije kako bi održali ogroman broj radnika i kapital u funkciji.

Po današnjem otvaranju novog mosta, kamioni u tranzitu više neće moći da idu kroz Beograd, već okolo, obilaznicom koja se postepeno kompletira.

Gradska vlast podseća vozače kamiona u tranzitu kroz Beograd da su Kružnim putem i Obilaznicom povezani pravci iz Smedereva (u Leštanima), Niša (Auto-put kod Bubanj Potoka), Kragujevca, Čačka (kod Orlovače), Obrenovca (kod Ostružnice), iz Novog Sada i Šida, na petlji Dobanovci.

"Sahranili" kineski most!

Tabla sa imenom mosta i podacima o gradnji koja je postavljena na prilazu saobraćajnici u najmanju ruku je čudna. Na društvenim mrežama osvanule su fotografije koje su građane podsetile više na nadgrobni spomenik, nego na tablu.

2024 © - Vesti online