Sreda 17.12.2014.
12:11 >> 12:42h
Beta

Svi se kunu u brzu prugu Beograd - Budimpešta

Beta/M. M./DR
Projekat brze pruge Beograd-Budimpešta biće od mnogostranog značaja: Orban sa Vučićem i Mihajlovićevom
 

"Posvećeni smo ovom projektu. Naš cilj je da studija izvodljivosti i svi projekti budu završeni do juna sledeće godine, kako bi pruga bila izgrađena do juna 2017", rekao je Vučić.

Kako se navodi u saopštenju iz Vlade Srbije, na sastanku je zaključeno da je projekat izgradnje brze pruge Beograd-Budimpešta ekonomski veoma važan za obe zemlje, ali da ima i istorijski značaj, jer "integracija regiona nije samo diplomatska fraza, već znači preduzimanje konkretnih koraka za povezivanje zemalja regiona, što ovaj projekat omogućava".

12:43 Potpisani sporazumi: Dva sporazuma o saradnji srpske i mađarske železnice, kao i o saradnji carinskih organa, potpisani su u okviru Samita Kine i 16 država srednje i istočne Evrope u Beogradu. Sporazumi su potpisani u prisustvu premijera Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije, i deo su dogovora o modernizaciji i izgradnji pruge Beograd–Budimpešta, koja bi kasnije trebalo da preko Skoplja ide do Atine. Kineski premijer Li Kećijang je izrazio očekivanje da će pruga biti završena za dve godine.

12:16 Zajednički tim: Premijer Srbije Aleksandar Vučić predložio je danas predsedniku makedonske vlade Nikoli Gruevskom formiranje zajedničkog tima koji bi radio na detaljima projekta brze pruge Budimepšta-Beograd koja bi preko Skoplja išla do Atine. Kako je saopšteno iz vlade Srbije, zajednički tim će raditi na detaljima vezanim za projekat, a činiće ga predstavnici ministarstava finansija dve zemlje.

Drugog dana samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu, Orban i Vučić razgovarali su i o reformama koje sprovodi srpska vlada, o ekonomskoj situaciji u regionu i odnosima dve zemlje. Dvojica premijera razgovarali su i o saradnji u oblasti poljoprivrede,  većem učešću mađarskih kompanija na srpskom tržištu, kao i o saradnji policija dve zemlje.

Predsednik mađarske vlade čestitao je srpskom kolegi na hrabrosti za sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i istakao da je to velika šansa za Srbiju da se vrati na pravi put, put uspešnih zemalja.

"Dobro je imati uspešne susede jer to našu saradnju i naše mogućnosti za sprovođenje zajedničkih projekata čine još lakšim i boljim", istakao je Orban, navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online