Sreda 17.12.2014.
08:30
B. Đokić - Vesti

Lov na sektu Felun Gong

M. Karović
Spremni za svako iznenađenje: Beograd pod opsadom policije
 

Najveća sigurnosna operacija u istoriji srpskih službi bezbednosti zahteva angažovanje više od 10.000 policajaca, agenata BIA, vojnih bezbednjaka, ali i različitih gradskih i republičkih službi. Sve to nadgleda i tridesetak agenata kineskog ministarstva za nacionalnu bezbednost, koji su nekoliko dana pre dolaska zvanične delegacije doputovali u Beograd.

Najveći rizik

Tokom održavanja samita nad nebom srpske prestonice stalno će leteti helikopteri policije kako bi nadgledali maršrutu kojom budu prolazile delegacije. I takozvani srpski lovac na dronove, helikopter sa pripadnikom PTJ, stalno su na dežurstvu. Najviše pažnje posvećuje se otvaranju Pupinovig mosta između Zemuna i Borče, koji je bezbednosno najzahtevniji.

- Najveći strah kineskih bezbednjaka jesu pripadnici organizacije Felun Gong. Oni se predstavljaju kao opozicija u Kini, a vlasti ove zemlje su ih proglasili za versku sektu i zabranili. Kako bismo izbegli bilo kakav incident, privodimo svakog za koga sumnjamo da pripada ovoj sekti. Nekoliko sati pre dolaska kineskog premijera u ponedeljak uveče, na beogradski aerodrom letom iz Istanbula stigla su dvojica državljana Finske kineskog porekla. Oni su članovi ove sekte i odmah po sletanju deportovani su iz zemlje. I devet bugarskih državljana, pripadnika Felun Gonga privedeno i naloženo im je da potpišu izjavu da u Srbiju nisu došli kako bi učestvovali na protestu protiv kineskog premijera. Inače, članovi sekte su devet puta slali zahtev da održe protestni skup u vreme trajanja samita, što im nije odobreno - kažu u MUP Srbije.


Beograd će tokom trajanja samita biti pod striktnom kontrolom od "podzemlja", po ulicama grada i na nebu. Zavareni su šahtovi na ulicama kuda prolaze kolone vozila sa gostima. Snajperisti SAJ, PTJ i Žandarmerije raspoređeni su po krovovima zgrada na Novom Beogradu. Najviše pažnje, kako saznajemo, posvećeno je bezbednosti oko hotela Hajat, gde će odsesti Kećijang sa delegacijom.


- Hotel je bukvalno pod opsadom. Takođe, nekoliko hiljada novinara, gostiju, volontera i radnika hotela Hajat, Falkenštajner i Kraun plaza u kojima delegacije odsedaju, kao i Sava centra, prošli su bezbednosnu proveru BIA, kako bi svako za koga sumnjamo da ima neke namere bio odmah odstranjen - dodaje izvor "Vesti".

2024 © - Vesti online