Utorak 16.12.2014.
15:43
Beta

Otmičar iz Sidneja sebe smatrao mučenikom

Beta/AP/R. G.
Talačka kriza trajala satima, a neki su uspeli i da pobegnu
 

Monis (50), koji je rano jutros ubijen, pored dva taoca, u policijskoj akciji, žalio se da je maltretiran u zatvoru zbog svojih političkih uverenja i isticao je da je on borac za islam i mir.

"Što se više borite protiv kriminala, to ste miroljubiviji", napisao je on nedavno na svom vebsajtu, prema obaveštajnoj grupi SITE.

U drugom komentaru je naveo da je on "svedok varvarstva australijske vlade".

Izbegao iz rodnog Irana u Australiju, veoma brzo je stekao krivični dosije u toj zemlji.

Pisao je pisma ožalošćenim porodicama australijskih vojnika ubijenih u Avganistanu, poredeći ih sa "Hitlerovim vojnicima". Takođe je otpužen za saučesništvo u ubistvu svoje bivše žene, koja je izbodena nožem i potom spaljena, i seksualni napad na jednu ženu 2002.

Monis, koji je u ponedeljak ujutru upao u kafe Lint čokolade u Sidneju i 17 ljudi uzeo za taoce, bio je na slobodi na koju je pušten uz kauciju.

Australijske vlasti se sada suočavaju sa pitanjima o tome zašto su dozvolili da bude puštena uz kauciju osoba optužena za ozbiljna krivična dela.

"Svi smo besni što je ovaj čovek bio na ulici. Potrebno je da osiguramo da učinimo sve da iz ovog izvučemo lekciju", rekao je premijer Novog Južnog Velsa, Majk Berd.

Premijer Australije Toni Abot nazvao je Monisa "zavedenom i bolesnom osobom" koja je bila poznata policiji i obaveštajnim agencijama, ali koja nije bila na listi nadziranih terorista.

Monis je odrastao u Iranu kao Muhamed Hasan Mantegi. On je 1996. osnovao putničku agenciju, ukrao novac svojih klijenata i pobegao, kako je rekao za agenciju IRNA šef iranske policije Ismail Ahmadi Mogadam.

Australija je u to vreme prihvatila Monisa kao izbeglicu.

Mogadam je naveo da je Iran hteo 2000. da traži ekstradiciju Monisa, ali do toga nije došlo jer Teheran i Kanbera nemaju sporazum o međusobnom izručenju ljudi.

Advokat Adam Huda, koji je zastupao Monisa 2009, pošto je poslao osam pisama porodicama ubijenih australijskih vojnika u Avganistanu, rekao je da je Monis bio jedan od njegovih najčudnijih klijenata. Monis je u tom slučaju prošle godine osuđen na 300 sati društveno korisnog rada.

Huda je naveo da je na sastanke s njim Monis dolazio obučen u dugu odeždu nalik na mantiju i "držao mu predavanja" o zlu bliskoistočnih ratova.

"Rekao je da je svešteno lice, ali nije to bio i niko ga nije znao. Nije bio povezan ni sa jednom grupom niti džamijom. On je bio samo vuk samotnjak", rekao je Huda.

Dodao je da je Monisa smatrao ekscentrikom i zaluđenikom, ali ne i opasnim, kao i da je mislio da ima pravo da izrazi samog sebe, koliko god njegovi metodi bili neukusni.

Advokat je naveo da je prestao da zastupa Monisa kada je ovaj odbio da posluša njegov savet da ne daje izjave medijima. Huda je kazao da je Monis ispred sudnice satima držao "ludačke govore" i mahao transparentima.

Agencija AP dodaje da su komentari Monisa na društvenim mrežama nagovestili i njegovo interesovanje za ekstremističku Islamsku državu, ali da nije jasno koji je bio nivo njegove podrške toj
grupi.

Tokom držanja talaca, Monis je imao dva čudna zahteva: da mu se donese zastava Islamske države i da direktno priča sa premijerom Abotom.

2022 © - Vesti online