Utorak 16.12.2014.
08:35
Beta, politika.rs

Samit obezbeđuje 10.000 policajaca, specijalaca i snajperista

Fonet/A. L.
Kontrola sa svih strana: MUP, BIA, VBA i VOA obavljaju najstrože mere bezbednosti koje podrazumevaju pet prstenova zaštite učesnika samita
 

Kako je potvrđeno u MUP-u, dnevno će samit obezbeđivati između 3.500 i 4.000 policajaca. Reč je o pripadnicima svih službi policije, od specijalnih jedinica, preko kriminalističke do saobraćajne policije.

MUP, BIA, VBA i VOA obavljaju najstrože mere bezbednosti koje podrazumevaju pet prstenova zaštite učesnika samita, to jest premijera Kine i premijera i ministara 16 zemalja centralne i istočne Evrope. Zajedno sa srpskim bezbednosnim službama radi i između 40 i 50 pripadnika stranih policija i službi, koji već nekoliko dana borave u glavnom gradu.

Saobraćaj

U skladu sa bezbednosnom procenom i planom obezbeđenja, za vreme prolaska vozila sa delegacijama, saobraćaj će biti obustavljan u oba smera u gradskim ulicama, a na autoputu samo kolovozna traka u smeru kretanja štićene kolone vozila. Tim povodom, policija moli učesnike u saobraćaju i građane da imaju razumevanja i koriste alternativne saobraćajnice.

Svaka delegacija poslala je određen broj "bezbednjaka", od kojih su najbrojniji pripadnici kineske službe. Oni su domaćim službama ukazali na specifičnosti i potencijalne bezbednosne rizike. Do detalja je razrađen plan obezbeđivanja zvaničnika i svake delegacije posebno.

- Udarna su prva dva dana samita, kada će biti angažovan najveći broj pripadnika policije. Oni će se nalaziti na svim lokacijama kojima će prolaziti vozila štićenih osoba, u blizini i unutar objekata gde će zvaničnici i delegacije boraviti, navode u MUP-u.

Prema protokolu samita, radni sastanci premijera i delegacija biće održani na više lokacija u Beogradu. Sastanak šefova vlada Kine i zemalja centralne i istočne Evrope održava se u Palati Srbija, a ekonomsko-trgovinski foruma u Sava centru. Oba skupa počinju posle podne.

Predstavnici naših bezbednosnih struktura su povodom samita na stalnoj vezi sa kolegama iz zemalja u regionu i zasad nisu dobili informaciju ni o kakvom mogućem incidentu. Čak su posetili Rumuniju, gde se prošle godine održavao kineski samit, da bi razmenili iskustva. Njihov zadatak biće da ne dozvole ulaz nikome ko za to nema specijalnu akreditaciju. Na terenu će biti i snajperisti, koji će sa krovova zgrada nadgledati situaciju.

Premijer Kine obići će određene objekte na teritoriji Beograda, a najznačajniji je most Zemun–Borča, koji će on svečano i otvoriti za saobraćaj.

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang je istakao da nakon 28 godina, jedan premijer Kine posećuje Beograd, što prema njegovim rečima, predstavlja "veliki događaj" i za Srbiju i za Kinu.

Bezbednosna provera za sve

Proveravaju se svi koji će od 16. do 18. decembra po bilo kom osnovu biti u Palati "Srbija", "Sava centru" i u hotelima u kojima će boraviti učesnici samita: "Hajatu", "Kraun plazi" i "Falkenštajneru".

U sistemu bezbednosne provere su i svi zaposleni u ovim hotelima, volonteri angažovani na održavanju samita, čak i akreditovani novinari. Ukoliko se utvrdi da je neko od 3.500 ljudi koji se proveravaju imao veze sa organizovanim kriminalom i terorizmom biće udaljen sa ove lokacije.

2024 © - Vesti online