Ponedeljak 15.12.2014.
18:47
Beta

"EU tražila Srbiji da sprovede dogovor sa Prištinom"

Fonet/N. Đ.
Sprovođenje dogovora s Prištinom nužno : Johanes Han
 

Han je to novinarima rekao u pauzi zasedanja šefova diplomatija Evropske unije, istakavši da veruje da će to biti navedeno i u zaključcima zasedanja sutra, kad se održi rasprava o Zapadnom Balkanu.

Na pitanje kad bi se moglo očekivati otvaranje prvog poglavlja u pregovorima o članstvu Srbija-EU, Han je uzvratio da je nedavno o tome razgovarao s vođstvom u Beogradu i rekao da je važno da, kad je reč o otvaranju bitnog poglavlja 35, koje obuhvata normalizaciju s Kosovom, srpske vlasti urade neke stvari u toj normalizaciji.

A, kako je dodao, "postoje tačke koje srpske vlasti mogu sprovesti i bez koordinacije, saradnje s kosovskom vladom".

Han je dodao da "ne može biti opravdanje za srpske vlasti što tamo nema", odnosno nije bilo, vlade u Prištini.

"Isto to važi za kosovsku vladu koja može učiniti i primeniti sama i ne može se pravdati drugom stranom", predočio je evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju.

"Postoji niz tačaka koje zahtevaju sprovođenje od obe strane, ali većinu tačaka u dogovorima postignutim od aprilskog sporazuma (Beograd-Priština) mogu sprovesti pojedinačno svaka od tih vlada" u Beogradu i Prištini.

"To smo mi tražili, to su nužni uslovi koji moraju biti ispunjeni, ali sam ubeđen da će se o tome raspravljati i da će se u zaključcima zasedanja ministara EU sutra na to ukazati kao na nužni zamajac u Srbiji", zaključio je Han.

2024 © - Vesti online