Ponedeljak 15.12.2014.
22:06
D. Petrović - Vesti

Šta se dimi na granici

Automobil pun cigareta
 

kada hiljadu, a dešava se da padnu i šverceri sa punim kombijima ili kamionima cigareta.
Iz Policijske uprave u Novom Pazaru nedavno je saopšteno da je samo u oktobru oduzeto više od 250.000 paklica cigareta, 55 kg duvana i oko 18.000 litara nafte i naftnih derivata. Vrednost oduzete robe procenjena je na oko 30 miliona dinara. Među švercerima najviše je žitelja Tutina i Novog Pazara, prate ih Sjeničani, Raščani i Kraljevčani, a vrlo često padaju i građani Zubinog Potoka, Leposavića i Kosovske Mitrovice...

U borbu protiv šverca cigaretama koji je najizraženiji upravo na tromeđi Srbije, Crne Gore i Kosova, policija, carinici i drugi državni organi odlučnije su krenuli od avgusta ove godine, od posete Novom Pazaru ministra policije Nebojše Stefanovića koji je tada naglasio da zbog nedozvoljenog prometa cigaretama Srbija godišnje gubi oko 300 miliona evra, ali je i upozorio da će, ako izostanu stalne i odlučnije akcije protiv švercera, mnogi morati da odu sa svojih funkcija.

Staze i bogaze

Rezultati nisu izostali, vrednost oduzete robe trostruko je veća nego u istom periodu prošle godine, policija pojačava kontrole i češlja švercerske puteve na Pešteru, Rogozni u dolini Ibra i Raške, ali šverc i dalje cveta.

D. Petrović
Carinski čamac na jezeru Gazivode


Dešava se da početkom nedelje pronađemo cigarete u vozilu švercera, da ih oduzmemo i podnesemo mu krivičnu prijavu, a on se ponovo vrati u posao i ponovo ga uhvatimo sa još većim tovarom. Jedni švercuju, jer im se osladilo da lako zarađuju pare (na jednoj paklici zaradi se i do 50 dinara) i šverc im je zanimanje, ali ima i siromašnih koji se na šverc odlučuju da bi preživeli i prehranili decu, puno je i profesionalnih švercera iz drugih delova Srbije koji su došli ovamo da bi pratili svoje ilegalne tovare koji dolaze sa Kosova i iz Crne Gore, ali je i puno siromašnog naroda koji ne radi i na ovaj način pokušava da prehrani decu - kaže jedan radnik Područne policijske uprave u Novom Pazaru.

Bikovi na skeli

Granica između Kosova i Srbije 20 kilometara jezera Gazivode preko koga šverceri robu prebacuju: brzim čamcima, ali i raznim skelama, sklepanim od dasaka, na koje tovare sve i svašta. Desilo se nekoliko puta da zajedno sa skelom potone i po 10 bikova ili krava pri pokušaju da se iz Srbije prošvercuju na Kosovo. Carina je jedno vreme na jezeru imala dežurni čamac, donaciju iz inostranstva, ali ga je prebacila negde na Dunav.

Osim cigaretama, duvanom i naftom, švercuje se godinama i na veliko, i sumnjivim mesom, poreklom iz Brazila i Argentine, piletinom kojoj je istekao rok upotrebe i koja na Kosovo stiže kao humanitarna pomoć iz raznih evropskih zemalja, južnim voćem, posebno bananama, raznim prehrambenim i konditorskim proizvodima, najčešće proizvedenim u Hrvatskoj, Turskoj, Albaniji i Grčkoj, ribom, stokom, tehničkom robom, oružjem i municijom, drogom, ljudima...

- U barsku luku obično stigne brod pun banana, cigareta ili mesa i ne odlazi dok se kompletan kontingent ne rasproda. Do specijalnih baza u selima blizu granice robu dovozimo većim kamionama i šleperima, a zatim se tovar u Srbiju prebacuje na razne ilegalne načine: deo ide preko legalnih graničnih prelaza tako što se sakrije ili se podmite policajci i carinici, a deo se zabitim putevima preko Peštera, Rogozne i dolinom Ibra prebacuje do Tutina, Novog Pazara i Raške - kaže jedan švercer cigaretama i naglašava da se za šverc angažuju putnički automobili, džipovi, vojni terenci, stari kamioni, autobusi, konjske ili volujske zaprege... U stalnom smo ratu s policijom, ranije smo bili u boljim odnosima, bilo dobro nama i njima, sada su ih pritegli, sve manje ih je koji su spremni na saradnju, pa padamo gotovo svakodnevno, neki kojima su oduzete veće količine cigareta nikada neće moći da se oporave, mnoge su odrapili ili ih tek čeka višemesečni zatvor - kaže ovaj žitelj opštine Sjenica.

Buldožer za put

Granica između Srbije i Crne Gore je više stotina kilometara, na celom području samo su tri zvanična granična prelaza, po 50 i više kilometara je čisto za šverc, granična policija sa obe strane patrolira, ali nije u stanju da pokrije ogroman prostor.

Švercerima je još lakše da akciznu robu, bez poreza i carine, u Srbiju prebace sa Kosova. Za to su najpogodnije planine Mokra Gora i Rogozna preko kojih Kosovo i Srbiju povezuje bar stotinu puteva i puteljaka. Mada na Mokroj Gori i Rogozni, koje su kopnena zona bezbednosti, patroliraju Vojska Srbije, Žandarmerija i granična policija, šverceri uvek nađu nađu staze i bogaze kojima specijalnim terencima u Srbiju prebace šta god požele.

- U nekim selima angažujemo buldožere i probijemo puteve koji nam služe samo za šverc, a kad i to policija otkrije, angažujemo meštane kojima plaćamo da nam za 10 evra po paketu, pod okriljem noći preko granice prebace cigarete, meso ili neku skupu tehničku robu - priča Novopazarac kome je šverc akcizne robe sa Kosova godinama jedino zanimanje. Do sada je, kaže, hapšen pet puta, odležao je 60 dana zatvora, platio oko 10.000 evra kazni, a oduzeto mu je robe u vrednosti oko 50.000 evra.

- Ipak sam u dobitku, jer sam sve oduzeto nadoknadio kasnijim uspešnim akcijama, tako je to u ovom poslu, kad padnete, morate da se dignete, često pomažemo jedni druge da se izvučemo iz nevolje - dodaje ovaj Novopazarac.

Okršaj oružjem

Nekoliko puta suprotstavljene grupe švercera pištoljima su određivale čiji će kamioni da pređu alternativnim putevima preko Rogozne. Kod Zubinog Potoka su se pre dve godine sukobili šverceri naftom, pa je nastala opšta pucnjava u kojoj je jedan mladić, inače bivši padobranac, ubijen, a dvojica su teško ranjena. Policija je na licu mesta zatekla tri cisterne sa po 30 tona nafte.

Ilegalni prolazi

Među 11 uslova koje je Nemačka postavila Srbiji za otvaranje takozvanog prvog poglavlja jeste i zaustavljanje šverca na ilegalnim prelazima između Srbije i Kosova. Bolji poznavaoci prilika tvrde da je to nemoguća stvar i da zatvaranje cele granične linije, dugačke oko 100 kilometara, mahom kroz šume, ne bi uspeo da obavi ni kompletan Kfor.

2024 © - Vesti online