Subota 17.04.2010.
12:20
Tanjug

Incko: "Beli šengen" za BiH tek posle leta

Valentin Incko



"Izgleda da vizna liberalizacija neće doći tako brzo. Neki su se nadali, a među njima i ja, da će to biti 1. jula, na početku sezone odmora", izjavio je Incko za Dojče vele, ističući da će u junu verovatno biti najavljeno kada će do vizne liberalizacije doći, a da bi implementacija mogla da usledi tri ili četiri meseca kasnije.


Incko smatra da je BiH u slučaju ispunjavanja uslova za viznu liberalizaciju pokazala da "može kad hoće", ali da se kod pojedinih evropskih zemalja i institucija može osetiti umor zbog stalnih zastoja u reformama drugih oblasti u ovoj zemlji.


On, ipak, dodaje da će Evropa imati dovoljno strpljenja i da će ovoj zemlji ponuditi mehanizme koji su se već pokazali uspešnim u 27 zemalja članica EU, kao i u drugim zemljama regiona.


Visoki predstavnik u BiH je izjavio da bi pozitivna vest kakva je najava vizne liberalizacije možda mogla da smiri uzavrelu predizbornu scenu u BiH, na kojoj, kako kaže, nacionalna retorika uveliko uzima maha.


Incko je, takođe, izneo očekivanja EU da će se etička, ekonomska i evropska pitanja naći u stranačkim programima i kampanjama.

2024 © - Vesti online