Subota 17.04.2010.
13:42 >> 20:05h
Tanjug

Malović: Pretnje nas neće pokolebati

Šarićeva grupa se razlikuje od svih ostalih u Srbiji:Snežana Malović
 

Ona je uverena da je svima jasno da nadležne državne organe i vrh srpskog pravosuđa, pa ni nju lično, nikakve pretnje neće zaustaviti da završe posao koji su započeli.

Ministarka pravde Snežana Malović nedavno je preseljena iz svog stana i za njenu bezbednost postala je zadužena specijalna jedinica Vojske Srbije "Kobre“, koja čuva i predsednika Srbije Borisa Tadića, kao i ministra odbrane Dragana Šutanovca.

"Rezultati borbe protiv organizovanog kriminala već su i vidljivi i merljivi, a pretnje su samo potvrda uznemirenosti kriminalaca zbog efekata primene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnih dela", izjavila je Malović u intervjuu Tanjugu.


Prema njenim rečima, pretnje nikada ne treba potcenjivati. "One su deo rizika posla kojeg sam se prihvatila. Ipak, najvažnije je, što se i dokazalo, da nadležni organi svoj posao dobro obavljaju i ja imam puno poverenje u njih", istakla je ministarka Malović.


Ona je ponovila da u obračunu sa organizovanim kriminalom neće biti nedodirljivih i podsetila da je Vlada Srbije pre dve godine jasno iskazala bezrezervnu političku volju da taj posao istera do kraja.


"Vođenje finasijskih istraga u ovom trenutku je od suštinske važnosti, jer će se na taj način utvrditi do koje mere je postojala povezanost lica iz partija i institucija sa organizovanim kriminalom", objasnila je Malović.

Srpsko pravosuđe će se beskompromisno obračunati sa korupcijom, i to ne samo u slučajevima koji su vezani za aktivnost Šarićive grupe, već u svim društvenim sferama, uključujući i javna preduzeća.


"Srbija, zarad budućnosti čitavih generacija, mora u potpunosti da se obračuna sa organizovanim kriminalom. Nadležni su na dobrom putu da to ostvare", rekla je Malović.

Istraga vezana za Šarićevu grupu nije okončana, i, prema njenim rečima, nema sumnje da će svi za koje postoji osnovana sumnja da su na bilo koji način povezani s ovom grupom biti obuhvaćeni istragom.


"U borbi protiv organizovanog kriminala ne sme i neće biti povlašćenih ili pošteđenih. U svakom slučaju, mislim da ne možemo govoriti o podrši političkih struktura kao takvih, već pre o eventualnom individualnom nivou, odnosno uključenosti pojedinica u ove kriminalne radnje", kazala je Malović.


Grupa Darka Šarića je, kako je objasnila, suštinski različita od kriminalnih grupa koje su ranije delovale u Srbiji, jer je organizovana poput najsnažnijih mafijaških klanova u Italiji, imala je jednu, primarnu delatnost (švercovanje narkotika ka zapadnoj Evropi) i sarađivala je sa drugim međunarodnim narko-kartelima.


"Oni su kroz kupovinu preduzeća, zemljišta i nekretnina legalizovali kapital stečen trgovinom narkoticima i na taj način se infiltrirali u privredne tokove i tako prali novac, što je jedna od karakteristika savremene mafije. Sve to dovelo je do cvetanja organizovanog kriminala, pranja novca, stvaranja tajkuna i bogaćenja takvih ljudi preko noći", rekla je Malović.


"Svim aktivnostima koje su realizovane u protekle dve godine, stvaranjem odgovarajućeg zakonodavnog i institucionalnog ambijenta, stovoreni su uslovi da se ovakav slučaj ne može ponoviti i sasvim je izvesno da država, u periodu koji je pred nama, neće dozvoliti bilo kakvo stvaranje ovakve kriminalne grupe", poručila je Malović.


Ona je objasnila da je Srbiji, za razliku od vremena akcije "Sablja" sada na raspolaganju zaokružen institucionalni i zakonski okvir za efikasno procesuiranje svih vidova organizovanog kriminala, a jedan od najvažnijih instrumenata je Zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom.

2024 © - Vesti online