Subota 17.04.2010.
11:23
Srna

Treba nam revizija srebreničkog mita

On je istakao da, kako bi se srušio mit o Srebrenici, treba provesti reviziju sahranjenih, jer se ne zna ko je sve sahranjen u Potočarima, kao i da je najvažnije da Federacija BiH objavi spisak preživelih Srebreničana.

"Među nestalima vode se i pripadnici 28. divizije Armije BiH, koji su stradali u borbama protiv Vojske RS, zatim živi ljudi koji su danas na Zapadu, kako i veliki broj onih koji su izbegli preko Drine i koji su dočekani u prihvatnim centima u Srbiji, i zato je potrebno nastaviti posao na rasvetljavanju dešavanja u Srebrenici", rekao je Velimirović za "Pres RS".

On je ocenio da je dobra odluka predsednika Vlade RS Milorada Dodika da Vlada povuče saglasnost sa izveštaja o Srebrenici koji je uradila Komisija Vlade RS iz 2004. godine i dodao da će to pomoći da se izvrši "revizija srebreničkog mita", koji je nastao na neproverenim i lažnim informacijama.

"Sam izveštaj nije sporan, problem je u njegovom tumačenju i lažnim tvrdnjama da je Komisja za Srebrenicu navela da je u julu 1995. godine u Srebrenici stradalo skoro 8.000 žrtava. To nije tačno i o tome će u ponedeljak biti reči na sednici Vlade RS", rekao je Velimirović.

On je pojasnio da usvajanjem tog izvještaja nije nanesena šteta RS, kao i da ga je Vlada RS morala usvojiti, ali da su sporna njegova tumačenja, čemu su najviše doprineli tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun i glavni haški tužilac Karla del Ponte.

2024 © - Vesti online