Ponedeljak 15.12.2014.
10:58
Beta

Šabić ponovo kaznio Ministarstvo odbrane

Fonet
Šabić kaznio Ministarstvo odbrane sa 180.000 dinara zbog toga što već dve godine odbija da dostavi podatke koji se tiču remonta i upotrebe aviona Mig-29
 

Kazna je usledila nakon što Ministarstvo odbrane, početkom novembra, nije ispunilo prethodni nalog Poverenika da dostavi tražene podatke. Tada je Poverenik kaznio Ministarstvo odbrane sa 20.000 dinara.

Poverenik je Ministarstvu odbrane ostavio dva dana da plati kaznu, a u protivnom će ona biti naplaćena prinudnim putem. Takođe je ostavljen rok od dva dana da se dostave traženi podaci i upozorio da će, u suprotnom, biti nastavljeno sa primenom mera iz nadležnosti vlade.

Agencija Beta je još 2012. godine tražila od Ministarstva odbrane da dostavi podatke o tome koliko je koštao remont aviona Mig-29 2007. i 2008. godine, koliko su ti avioni proveli u vazduhu nakon  opravke, koliko su proveli u sistemu PVO i koliko je novih pilota obučeno za letenje na tom tipu aviona.

Ministarstvo je tada navelo da bi objavljivanjem takvih informacija mogle da nastupe posledice po bezbednost države i građana, ali je Poverenik zaključio da one nisu takvog karaktera da bi bile isključene iz slobodnog pristupa na osnovu zakona, kao i da Ministarstvo nije navelo koje bi to štetne posledice mogle da nastupe.

U postupku administrativnog izvršenja rešenje Poverenika Ministarstvo ne može uložiti žalbu.

2024 © - Vesti online