Ponedeljak 15.12.2014.
10:26
Beta

"Pad rublje je početak posledica koje će Rusija osetiti"

Fonet/AP
Očekuje se velika kriza u Rusiji kao posledica sankcija koje joj je uvela EU
 

"Najvidljiviji efekat sankcija jeste pad rublje, zatim ograničeni pristup finansijskim tržištima i odliv kapitala, što sve zajedno stvara sinergični efekat i teško pogađa rusku privredu. Glavni efekti sankcija u kombinaciji sa drugim faktorima pokazaće se tek 2015, kada možemo da pretpostavimo da će dalje rasti inflacija i realne cene i nastaviće se odliv kapitala", stoji u analizi češkog Ministarstva inostranih poslova.

Češki eksperti su upozorili da Rusija već sada mora da zaustavlja ili makar usporava strateške investicione projekte zbog toga što nema pristup zapadnim finansijskim tržištima a čeka je dilema da  li da dalje pomaže neodrživo neefikasna preduzeća ili da krene u restrukturalizaciju privrede.

Jedan od vidljivih efekata sankcija je i to što su uticale na geopolitičku ravnotežu pošto su mnoge zemlje revidirale svoje političke i ekonomske odnose sa Rusijom a nastoje da jačaju poslovne i druge veze sa Kinom, Turskom ili Iranom.

Glavni efekat koji je trebalo da donesu sankcije - promenu ruske politike prema Ukrajini po analizi češke diplomatije, međutim, nije realno oče- kivati pre nego na srednjoročnom planu.

"Prema nekim mišljenjima ruski pristup bi ipak bez sankcija bio daleko bezobzirniji", navodi se u analizi češkog MIP-a.

Češki eksperti upozorili su da sadašnje teškoće ruske privrede nisu prouzrokovane samo sankcijama već da veliku ulogu u njima imaju dugoročni strukturni problemi ruske privrede, odnosno orijentacija na eksplataciju i izvoz sirovina i energenata a takođe i gubitak poverenja u Rusiju kao poslovnog partnera.

"Sankcije i njihova interpretacija u medijima kao suzbijanje uticaja neprijateljskog Zapada stvaraju prostor za Kremlj da nastavi da guši građansko društvo i medije", navode još jedan sporedni efekat sankcija Zapada Rusiji češki eksperti.

2024 © - Vesti online