Nedelja 14.12.2014.
12:00
Vesti

Vandali ni mrtvima ne daju mira

Vesti
Oštećeni grobovi



Povodom tih događaja, izdato je i saopštenje za javnost Upravnog odbora Mitropolije Australijsko-novozelandske, a u subotu je obavljeno i osveštavanje oskrnavljenih grobova od predstavnika srpske i ruske crkve.


Nepoznati vandali su oštetili 76 nadgrobnih spomenika pošto su u groblje provalili u noći između utorka i srede. Vandali su obarali i skrnavili spomenike, ali su razbijali i mermerne krstove i druge predmete koje su zatekli kod grobnih mesta.


Kao što smo već pisali, incident se dogodio dva dana uoči posete ukrajinskog predsednika Petra Porošenka Australiji.


- Zapanjeni smo i ožalošćeni zbog vandalskog čina. Grobovi i groblja su oduvek, u svim kulturama i kulturnim društvima smatrani za sveta mesta i kao takvi bili poštovani i pošteđeni čak i od neprijateljskih vojski tokom sukoba. Verovali smo da ovakva divljaštva pripadaju prošlosti i nekim drugim i drugačijim društvima i kulturama. Ne možemo da verujemo da u 21. veku, u jednom savršeno skladnom multikulturnom društvu, kakvo je naše australijsko, neko može da zloupotrebljava slobodu i ruši osnove kulture na kojoj počiva hrišćanska civilizacija - stoji u saopštenju.

Počinioce pred lice pravde

- Imamo puno poverenje u nadležne državne institucije i organe koji intenzivno tragaju za počiniocima. Nadamo se da će u najkraćem roku biti otkriveni i izvedeni pred lice pravde. Takođe očekujemo da će svi porušeni i oskrnvljeni spomenici u najskorije vreme budu popravljeni bez ikakvih troškova za porodice - zaključuje se u saopštenju Mitropolijskog upravnog odbora.

Pojedincima i porodicama čiji su pokojnici uznemireni i čiji su grobovi oskrnavljeni, kao i čitavoj ruskoj i srpskoj zajednici, SPC u Australiji uputila je "saučešće u bolu zbog pričinjenog zlodela i materijalne štete". Takođe, vernici i članovi zajednice su pozvani na razum, a predstavnicima policije ostavljeno je da otkriju vinovnike.


- Iako su pripadnici srpskog i ruskog naroda izuzetno osetljivi na ovakva zlodela zbog sličnih iskustava na nekim drugim prostorima, podsećamo sunarodnike na naše hrišćansko uverenje, da Gospod sve vidi i svima daje po delima - stoji između ostalog u saopštenju.


U subotu popodne u ruskoj kapeli na parceli Broj 1 srpski i ruski sveštenici su zajedno služili zaupokojeni pomen svim sahranjenima na tim parcelama, a nakon službe oskrnavljeni grobovi su bili osveštani, kađenjem i prelivanjem vinom.

 

2024 © - Vesti online