Nedelja 14.12.2014.
12:35
K. Marković i Agencije

Sve manje nade za Kapetana

Vesti
Kapetan Dragan
 

Hrvatska traži izručenje Vasiljkovića (60), poznatog kao Kapetan Dragan, u vezi sa navodnim zločinima koji su počinjeni u periodu između 1991-1992. dok je bio komandant jedinice na području tadašnje Republike Srpske Krajine.

U poslednjoj žalbi advokati Vasiljkovića tražili su od Federalnog suda da se poništi odluka Federalne vlade da odobri njegova ekstradicija, jer mu nije data mogućnost za pravedan proces. Takođe, Vasiljković je tvrdio kako je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih grešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji.

Vasiljković je rođen u Beogradu i dvojni je državljanin Srbije i Australije. On negira optužbe da je umešan u bilo kakve zločine, a od hapšenja 2006, pokušava da ospori zahtev za izručenje. Nakon hapšenja januara 2006, u zatvoru je boravio sve do oktobra 2009, da bi tada upravo Federalni sud odbacio nalog za njegovo hapšenje i pustio ga na slobodu. Posle žalbe u ime hrvatske vlade, Vrhovni sud u martu naredne godine poništava presudu i on je ponovo uhapšen.

Žalbeni proces

Tokom žalbenog procesa Vasiljkovićevi branioci tvrdili da je zahtev Hrvatske politički motivisan. Izneli su da informacije koje je Hrvatska dostavila bile su zapravo ključne za analizu Federalne vlade o njegovom slučaju, a na osnovu koje je ministar Džejson Kler doneo odluku o izručenju. Međutim, ti dokumenti nikada nisu dostavljeni Vasiljkoviću na uvid.
Hrvatska uveravanja da će Vasiljković biti odgovoran samo za specifične optužbe navedene u ekstradicionom zahtevu, nisu dovoljna garancija, tvrdili su njegovi advokati.

Nakon izuzetno dugog pravnog procesa, bivši ministar unutrašnjih poslova Džejson Klera je u januaru 2012. izdao rešenje o Vasiljkovićevom izručenju u Hrvatsku. U zahtevu koje je tužilaštvo podnelo protiv Vasiljkovića (na osnovu Okružnog suda u Šibeniku), Kapetan se tereti da je navodno mučio ratne zaroboljenike, kao i da je naredio napad na mesto Glinu, što je navodno prouzrokovalo smrt civila i njihovo povređivanje.

Pred Federalnim sudom Vasiljkovića je predstavljao advokat Dan Mori, koji je bio i branilac Dejvida Hiksa, koji je pred američkim vojnim sudom bio optužen kao teroristički saradnik. U izjavi za SBS Mori je rekao da će se njegov klijent verovatno žaliti Vrhovnom sudu. Takođe, izneo je zabrinutost što Vasiljković neće dobiti zaštitu u okviru Ženevskih konvencija ukoliko bude isporučen.

Suđenje u Splitu

Predstavnici Hrvatske su ranije izjavljivali da ukoliko Vasiljković bude izveden pred krivični sud, sudilo bi mu se na specijalnom sudu za ratne zločine u Splitu, što je jedan od četiri hrvatska suda koji su od Međunarodnog tribunala preuzimali gonjenje za ratni zločin

- Vrlo sam zabrinut oko toga šta će se dogoditi u Hrvatskoj - rekao je Mori i poručio:
- Konačno sam dobio uvid u sudske spise i saznao da je (u Hrvatskoj) određen njegov advokat odvetnik, ali se taj advokat nikada nije javio i pokušao da stupi u kontakt sa njim.
Vasiljkovićev pravni zastupnik tvrdi da u ovom slučaju još nema svih odgovora koje je tražila njegova odbrana.

- Da li će mu Hrvatska priznati svaki odležani dan u zatvoru u Australiji, ukoliko bude isporučen, a to mora da bude urađeno po Ženevskoj konvenciji. Međutim, Australija takve garancije nije tražila od Hrvatske - rekao je Mori za SBS.

I dalje u pritvoru

Predstavnica Javnog pravobranioca iznela je da je "Federalni sud utvrdio da je Vasiljković dobio odgovarajući pravičan proces" kada se odlučivalo o njegovom izručenju, te da će do daljnjeg "ostati u ekstradikcionom pritvoru".
Kako presudu tumači predstavnik Javnog pravobranioca, Federalni sud je utvrdio da je odluka o ekstradikciji doneta odmah pošto je to bilo izvodljivo, a da bivši ministar nije napravio pravnu grešku rešenjem o izručenju.
Ukoliko izručenje Vasiljkovića bude sprovedeno bivši rezervista australijske armije bio bi prvi osumnjičeni za ratni zločin koga bi Australija predala inostranom sudu. Vasiljković se nalazi u sidnejskom zatvoru Silvervoter.

Vasiljkovićev advokat ističe da će sada proučiti presudu i razmotriti mogućnost da zatraže specijalnu žalbu pred Vrhovnim sudom.

Hrvatski generalni konzul u Melburnu Dubravko Belavić rekao je u petak da je odluka suda "zadovoljavajuća".

2024 © - Vesti online