Nedelja 14.12.2014.
04:24
S. M. Tomić - Vesti

Zaboravljeni Titolend

wikimedia.org
Sigurno nije zadovoljan: Tito
 

Iz njega se već godinama stanovništvo iseljava, privreda je potpuno propala, a istorijske zgrade prepuštene su zubu tranzicije. Danas ovde ima 1.914 stanovnika i uglavnom žive od ugostiteljstva i prodaje suvenira, a jedini prihod donosi im Tito.

Uređeni su samo Etno-muzej Staro selo Kumrovec i propratni objekti. U muzeju ima 20 zaposlenih i oko 30 radnika još radi u preostalim pogonima nekadašnje Valjaonice čelika. Hotel Zagorje je u vlasništvu Fonda za privatizaciju i čeka se njegova dalja sudbina.

Titova nekadašnja rezidencija vila Zagorje u vlasništvu je države, zvrji prazna i propada godinama.

Nedavno je država Hrvatska ponudila za iznajmljivanje, ali početna mesečna cena od 3.300 evra za zgradu (bez parka) kojoj je potrebno kompletno renoviranje zasad odbija sve zainteresovane. Opština Kumrovec, koja je podržala projekat "Josip Broz Superstari", bespomoćna je, dok pojedini meštani optužuju državu da iz ideoloških razloga koči razvoj Kumrovca i Zagorja.

Kumrovec je prošle godine posetilo oko 60.000 turista. Iz regiona najviše dolaze Slovenci, Bosanci i Makedonci, ali ima mnogo i stranaca. Državne delegacije Kine, Indije, Egipta i ostalih zemalja nesvrstanih redovno posećuju Kumrovec kada dolaze u diplomatske posete Hrvatskoj.

2024 © - Vesti online