Subota 13.12.2014.
09:29
Danas.rs

"Dobro bi bilo da promenimo Ustav"

Fonet/Z. M.
Ivica Dačić: Malo da promenimo Ustav
 

On smatra da bi na taj način sve primedbe ili sugestije iz EU mogle da se nađu u najvažnijem državnom aktu, ali ističe da niko ne uslovljava Srbiju da promeni Ustav posle otvaranja pregovaračkog poglavlja 35, koje će sadržati pitanje statusa Kosova i Metohije.

Ministar spoljnih poslova je prokomentarisao reči predsednika Tomislava Nikolića koji je posle razgovora sa EU komesarom za susedstvo Johanesom Hanom istakao da je Han zatražio da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

“Ne postoje disonantni tonovi, niti različito shvatanje stvarnosti. Oko strateških ciljeva nema različitih shvatanja, naročito između predsednika i premijera. Međutim, ovde se znaju ustavne nadležnosti po kojima vlada utvrđuje i vodi unutrašnju i spoljnu politiku, a predsednik republike predstavlja zemlju i pridržava se Ustava. Normalno je da u takvim odnosima ne moraju da postoje identični stavovi. U vreme dok su Milošević i Tadić bili predsednici, ta pitanja se nisu postavljala, jer je praktično vlada bila u senci predsednika“, rekao je Dačić.

U susret predstojećim stranačkim izborima i SPS Dačić je rekao da premijer Aleksandar Vučić ne utiče na njih.

“Vučić je premijer države koja je ušla u ozbiljne reforme, i koju su, na sve to, snašle mnogobrojne teškoće, od poplava do velikih međunarodnih kriza, poput ukrajinske. On se bavi investicijama, novim zakonima, priključenjem EU, i svakako nema vremena za bavljenje još i stranačkim pitanjima, pogotovo u SPS-u. To je naš posao, i umećemo sami da ga obavimo“, dodao je Dačić.

Potpredsednik Vlade je u intervjuu takođe istakao da on i Vučić veruju i isti cilj i da su im zadaci koji su pred njima bitniji od bilo čega ličnog, pogotovo od sujete i time odgovorio na spekulacije da odnosi između SPS i SNS nisu dobri, naročito posle komentara poslanika SNS na njegov i račun Branka Ružića.

2024 © - Vesti online