Petak 16.04.2010.
17:56
RTS

Obijene prostorije Zaštitnika građana

Nezaštićen: Zaštitnik građana Saša Janković
 

U prostorijama u ulici Milutina Milankovića koje su obijene u noći između četvrtka i petka nije se nalazila baza podataka o pritužbama građana.

Prostorije Zaštitnika građana, koje su privremeno sedište ovog državnog organa, nalaze se u prizemlju stambene zgrade, iznad garaža stanara.

Ombudsman Saša Janković je ukazivao da taj prostor nije pogodan za rad državnog organa, jer ne omogućava ni elementarnu bezbednost građana koji dolaze da podnose pritužbu i zaposlenih, niti je je priličan za rad državnog organa ustanovljenog da štiti prava građana.

Iako odluka o radu Stručne službe, na koju je saglasnost dala Narodna skupština, predviđa da institucija Zaštitnika građana ima policijsko obezbeđenje, MUP nije obezbeđivao sedište ovog državnog organa, jer "za to nije bilo uslova", a za privatno obezbeđenje nije bilo novca u budžetu.

Vlada Srbije je prošle godine donela Uredbu o poslovima bezbednosne zaštite za pojedine državne organe, u koju nije uvrstila Zaštitnika građana.

Ombudsman je odmah po donošenju Uredbe tražio da se ona dopuni, ali o ishodu nikada nije obavešten, osim što ga je MUP obavestio da je taj zahtev uputio Savetu za nacionalnu bezbednost.

2024 © - Vesti online