Petak 16.04.2010.
16:49
Tanjug

Razrešen Karadžićev branilac

Zbog toga je veće advokata Rikarda Harvija razrešilo dužnosti Karadžićevog branioca kojeg mu je odredilo u novembru 2009. pošto je bivši lider bosanskih Srba odbijao da prisustvuje suđenju tvrdeći da nije spreman.

Odlukom Tribunala na početku suđenja Karadžiću u oktobru prošle godine, Harvi je bio postavljen kao branilac koji će zastupati njegove interese pred sudom ukoliko Karadžić nastavi da opstruiše postupak, i bilo mu je ostavljeno četiri meseca da se upozna sa predmetom. Dokazni postupak protiv Karadžića počeo je 13. aprila.

Istom odlukom sudsko veće imenovalo je Harvija za rezervnog branioca u procesu protiv Karadžića, tako da će, kako se navodi u odluci moći da "uđe" u postupak kada i ukoliko to veće bude smatralo da je potrebno.

U obrazloženju ove odluke navodi se da je Karadžić izneo svoju odbranu početkom marta, da je nastavio da uredno podnosi dopise i odgovara na sve podneske u dopise tužilaštva izuzetno odgovorno i da veće smatra da Harvi više nije potreban da zastupa njegove interese u postupku.

Harvi će i dalje primati podneske koje šalje ili dobija Karadžić, moći će da prati suđenje iz sudnice sa jednim od članova svog tima ukoliko to nađe za shodno, a moraće i da bude spreman da se uključi u proces, ispituje svedoke i zastupa Karadžićeve interese ukoliko se to pokaže kao neophodno.

2024 © - Vesti online