Sreda 10.12.2014.
14:36
Beta

Ljudska prava: Srbija napredovala, ali ima još posla

Fonet/AP
Srbija napreduje, ali ima još puno da se radi
 

Skup u Beogradu organizovala je Vladina Kancelarija za ljudska i manjinska prava, uz učešće predstavnika Evropske unije i državnih institucija. "Potrebno je izbrisati jaz između usvojenih zakona i njihove primene", poručila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Ona je istakla da je ekonomska kriza jedan od uzročnika koji može da utiče na ostvarivanje ljudskih prava, pre svega u socijalnoj sveri, ali da to ne sme da bude opravdanje.

Paunović je najavila da će naredna godina biti posvećena što efikasnijem sprovođenju međunarodnih konvencija koje je Srbija potpisala, kao i ostvarivanju nacionalnih strategija i akcionih
planova u ovoj oblasti.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport odao je priznanje Srbiji na napretku koji je postigla u zaštiti ljudskih prava, ali je upozorio i da EU pažljivo posmatra sve što se dešava u toj oblasti.

"Treba biti na oprezu, svuda i uvek", kazao je Devenport.

On je ukazao da Srbija ima solidan ustavni i zakonski okvir za ostavrenje ljudskih prava, a da ključ leži u bliskoj saradnji državnih institucija nezavisnih tela i civilnog sektora.

Šef delegacije EU u Srbiji poručio je da će unija nastaviti podršku unapređenju ljudskih prava u Srbiji kroz finansiranje najrazličitijih projekata.

Poverenica za zaštitu razvnopravnosti Nevena Petrušić poručila je da pravni propisi nisu dovoljni sami po sebi, potrebna je sistemska prevencija diskriminacije.

2024 © - Vesti online