Sreda 10.12.2014.
09:20
Danas

Berlin šokiran nagađanjima u Srbiji

Fonet/EPA
Nemačka kaže da Brisel postavlja uslove, ne oni
 

"Nemačka vlada nema nikakve nove uslove, odranije je poznato da je neophodno primeniti Briselski sporazum. Zvanični Berlin ne zna da li je reč o izmišljotinama pojedinih medija u Srbiji ili, naprosto, o nesporazumu", ističu predstavnici nemačkih diplomatskih krugova.

Knut Flekenštajn, funkcioner Socijaldemokratske partije Nemačke, koja je deo vladajuće koalicije, i poslanik Evropskog parlamenta, rekao je za Danas da je video medijske navode, ali da "nema informaciju o novim uslovima Berlina".

Pojedini mediji objavili su da Berlin traži da se izradi statut Zajednice srpskih opština u skladu sa prištinskim zakonima, dogovor o pozivnom broju za KiM, integrisanje civilne zaštite u prištinski sistem, izgradnju zidanih objekata na prelazima, primenu dogovora o energetici, uklanjanje Parka mira u Kosovskoj Mitrovici, zaustavljanje šverca na ilegalnim prelazima, prihvatanje pasoša Kosova na granicama, učešće Prištine u svim regionalnim forumima, da Priština preuzme Gazivode i Vlač, da lokalna samouprava uđe u kosovski sistem.

Kako su preneli mediji, Beograd je počeo opsežnu diplomatsku akciju kako bi se što pre preformulisale briselske preporuke i kako bi što pre bilo otvoreno prvo poglavlje. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nije odgovorio na pitanje "Danasa" da li je tačno da je Beograd u diplomatskoj ofanzivi.

"Srbija će morati da ispuni uslove koje pred nju stavlja Brisel i države članice, pogotovo Nemačka, ukoliko želi napredak u evropskim integracijama. Tim uslovima se Srbija ne tera na posredno ili neposredno priznanje nezavisnosti Kosova, već je to u cilju normalizacije odnosa sa Kosovom. U tom smislu, što pre Srbija počne sa ispunjavanjem obaveza iz Briselskog sporazuma, države članice će imati na osnovu čega da ocenjuju njen napredak i odlučuju o otvaranju prvih poglavlja u pregovorima", rečeno je "Danasu" u diplomatskim krugovima u Beogradu.

2024 © - Vesti online