Sreda 10.12.2014.
08:59
Srna

Senat otkrio jezive tehnike CIA

Reuters
Mučenje zarobljenika pravdali opštim dobrom
 

U izveštaju se navodi da su islednici CIA koristili brojne surove tehnike ispitivanja, poput "ruskog ruleta", uskraćivanja sna i drugih oblika torture nad osumnjičenima.

"Proces, koji je komitet obavio tokom istrage o programu ispitivanja CIA, pruža nepotpune i selektivne slike dešavanja. Niko nije obavio razgovor sa službenicima umešanim u program, koji bi time dali vredan kontekst i uvid u protekle događaje", ističe Brenan.

Izveštaj je objavljen posle petogodišnje istrage koju je senatski Komitet za obaveštajna pitanja sproveo o programu čija je svrha bila dobijanje informacija od pripadnika Al Kaide i drugih osumnjičenih u zatvorskim prostorijama širom sveta.

Prema Brenanovim navodima, tehnike "pojačanog ispitivanja" pomogle su u "ometanju planova za napad, hapšenju terorista i spasavanju života".

Američki predsednik Barak Obama poručio je danas da oštre metode ispitivanja neće biti ponovljene tokom njegovog mandata i istakao da su te tehnike nanele znatnu štetu američkim interesima u inostranstvu.

Kazniti američke agente:

Ujedinjene nacije i organizacije za zaštitu ljudskih prava uputili su pozive za krivično gonjenje američkih zvaničnika umešanih u brutalna ispitivanja osumnjičenih pripadnika Al Kaide.

Specijalni izvestilac UN za ljudska prava i protivterorizam Ben Emerson rekao je da visoki zvaničnici adiministracije bivšeg predsednika SAD Džordža Buša, koji su planirali i izvršili ta dela, moraju biti krivično gonjeni.

Direktor organizacije "Hjuman rajts voč" Kenet Rot rekao je da su akcije CIA bile kriminalne i da se "nikada ne mogu opravdati".

"Ukoliko ne usledi važan proces saopštavanja istine i krivičnog gonjenja zvaničnika, mučenje će ostati politička opcija za buduće predsednike", rekao je Rot.

2024 © - Vesti online