Ponedeljak 08.12.2014.
03:31

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Tri karte za poslovnu sreću

Dušan Nikolić, Nikola Janković i Strahinja Đaković


- Život je svakodnevno učenje, ali imamo hrabrosti i zrno ludosti da se u krizna vremena upustimo u preduzetnički biznis - kaže Dušan. Dok su pljeskavice i pecivo u Srbiji osnovna hrana za usput, osnovu ovog obroka čine jogurt, voćni pelat i kranč musli.

Srpsko tavorenje

- Po povratku sam radio u Ministarstvu ekonomije, pa u Ministarstvu finansija Srbije. Zadržao sam se tri godine i dao sam otkaz jer je moje znanje počelo da stagnira, a kreativnost je bila osuđena na tavorenje, što nisam želeo - kaže Dušan kako je rešio da uzme stvar u svoje ruke. Svi se slažu da im je radno iskustvo svakako bilo podsticajno.

- Iskreno, nama je ovakva Srbija okovana strahom od modernizacije i višedecenijskom besparicom i pustim obećanjima o boljem životu samo pomogla da se upustimo u preduzetničke vode - kroz osmeh kaže Strahinja.

- Našu kreativnost je kočila tromost srpskog poslovanja i bez prethodnog dogovoranja, a nekako u isto vreme smo dali otkaze i krenuli u poteru za novim poslom. Potraga je bila bezuspešna! Srbija je poslovno mrtva, ugušena neznanjem i nekreativnošću iza kojih se kriju kruti i nezadovoljni šefovi, ali i zastareli sistem poslovanja - kaže Dušan i otkriva da bi Strahinjina i njegova pustolovna potraga posla potrajala, da se nije umešao najmlađi, a u neku ruku, najhrabriji od njih, Nikola.

- Strahinja, Dušan i ja smo već neko duže vreme razgovarali o započinjanju nekog privatnog biznisa. Bilo je lutanja i vrludanja, ali u poslednje vreme smo najviše bili zagrejani za ideju da proizvodimo ovaj obrok. Međutim, Dušan se predomišljao i oklevao, dok smo Strahinja i ja bivali sve zagrejaniji za ideju o zdravom obroku koji se može kupiti i poneti.

Posle nekog vremena je i Dušan presekao i pozdravio se sa državnim poslom. Tako smo postali poslovni trojac - seća se Nikola dana kada su u Dušanovom domu pripremali i degustirali zdrav obrok. Ubrzo su iznajmili poslovni prostor i počeli svoj proizvod da nude maloprodajnim objektima.

- Tromesečni rad je dao i prve rezultate, posao se sada širi, a mi se trudimo da izbegnemo greške - kaže Dušan i objašnjava da su vrlo brzo s maloprodaje prešli na veleprodaju i da tim putem uspešno tabanaju.

- Lutanje i traženje je deo svakog posla. Ipak, najveći problem je bio kako da obroku produžimo trajanje. To smo rešili i sada izdržava dve nedelje, a trenutno radimo nova ispitivanja, kako bi proizvod bio još dugotrajniji iako je bez konzervansa i aditiva - objašnjava Strahinja.

Današnja proizvodnja ne donosi zaradu, ali pokriva troškove i dozvoljava nove investicije.

- To je za nas zadovoljavajuće. Nismo očekivali da se obogatimo preko noći i zato radimo sa mnogo elana, a iz dana u dan su narudžbine sve veće! Realni i očekivani poslovni uspeh, koji podrazumeva desetak zaposlenih i proizvodnju od nekoliko stotina tona prodatog proizvoda u toku sedmice, cilj je kome težimo - kaže Nikola, dok se sprema u radni obilazak nekoliko većih srpskih kompanija zainteresovanih da za svoje kantine pazare jorgut. 

2024 © - Vesti online