Petak 05.12.2014.
13:41 >> 13:42h
b92.net

Srušio krst na Zlatištu i ponosi se time

Policija ga čuvala, ali nije i sačuvala: Krst na Zlatištu

Mirza je "Avazu" ispričao da je policija Republike Srpske nekada čuvala krst, a nekada ne.

"Čekali smo da odu i došli smo moj prijatelj i ja i srušili ga. To je bilo nešto malo pose ponoći. Ponosan na to što sam uradio i opet ću to uraditi gde god da ga postave. Nisam hteo da sačekam policiju da me hapse kao što su prošli put učinili. Držali su me dva i po sata kao kera na asfaltu. Još me grlo boli od toga", rekao je Hatić, tvrdeći da je spomen-krst bio postavljen kao provokacija.

Hatić (27), koji je od ranije poznat policiji, tvrdio je da je bio i na čelu grupe mladića koji su u septembru pokušali srušiti spomen-krst, koji je postavljen na Zlatištu iznad Sarajeva. Tom prilikom izjavio je da će "poginuti, ali tog krsta neće biti".

"Ovo delo nije kvalifikovano kao krivično delo. Situacija je, kao što znate, specifična, s obzirom na to da je krst izgrađen bez dozvole, dakle nema oštećene strane. Ono što je bitno je da krst nije pao na ulicu i ne ugrožava saobraćaj. Policija će obaviti uviđaj, a za dalje ćemo sačekati stav Tužilaštva”, rekla je Danka Tešić, portparolka Centra javne bezbednosti Istočno Sarajevo

Krst je bio meta napada i krajem septembra, a policijska uprava iz Istočnog Sarajeva je pojačala mere obezbeđenja posle prvog pokušaja rušenja i pretnji pojedinaca da će “poginuti, ali da krst na tom mestu neće stajati“.

Savez logoraša Republike Srpske 21. septembra je na Zlatištu iznad Sarajeva postavio spomen-krst u čast više od 6.500 ubijenih sarajevskih Srba tokom rata u BiH. 

2024 © - Vesti online