Petak 05.12.2014.
12:40
Srna

Rusi donose svetlo i toplotu u Ukrajinu

Biće to duga, hladna i mračna zima, ako se Ukrajinci ne dogovore sa Rusima. Za grad Slavjanoserbsk u samoproglašenoj Narodnoj Republici Lugansk nema zime - braća iz Donjecka im redovno daju ugalj

Problem je što Kijev ne može da garantuje pravovremo plaćanje isporuka iz inostranstva, a od 150 domaćih kopova (šahtova), 99 se nalazi na području koje kontrolišu proruske snage. Ukrajinske kompanije koje se bave ugljem pokušavaju da dogovore isporuku uglja u Donbasu.

Rusija bi tako mogla da postane glavni i jedini garant toplote i svetla u Ukrajini ove zime. "Nemamo dovoljno vlastitih zaliha uglja da bismo preživeli zimu", navodi Jurij Prodan, ministar energetike Ukrajine.

Da bi Ukrajina osigurala svetlo, potrebno joj je 1,5 miliona tona uglja mesečno ili deset miliona tona do marta naredne godine. Problem je u tome što je Ukrajina poslednjih godina pokušala da se prebaci sa gasa na ugalj. Tako je uvoz gasa, uglavnom ruskog, u Ukrajinu smanjen godišnje za četiri odsto. Pri tome je povećana potrošnja ruskog uglja za 1,3 odsto.

Umesto donjeckog, Kijev kupuje ruski ugalj

Ukrajinska vlada pokušala je da dogovori isporuke uglja iz Poljske, ali su se pregovori završili bez rezultata. Ispostavilo se da marke uglja "T" i "A", koje su potrebne Ukrajini, Poljska nema dovoljno ni za vlastite potrebe.

Pobunjenici čuvaju rudnike uglja u Donbasu

Sporazum s južnoafričkom kompanijom "Stil Mont Trejding Ltd" o isporuci gotovo milion tona uglja raskinut je na incijativu Južnoafrikanaca, jer ukrajinska strana nije platila deo isporuka. Kupovina uglja u SAD nije dolazila u obzir zbog suviše visoke cene - 130 dolara za tonu.

Određene nade u Ukrajini polagane su na tržište Vijetnama. Ali, ispostavilo se da nema slobodnih resursa u toj azijskoj državi. Tako Rusija ostaje jedini mogući isporučilac. "Nemamo drugog izlaza osim da se obratimo ruskim isporučiocima i tamo kupimo ugalj", potvrio je Jurij Prodan.

Stručnjaci računaju da će Ukrajina morati da nađe do kraja godine minimun 500 miliona dolara za ruske isporuke, prebnose ukrajinski mediji. Istovremeno, pad cena nafte prisiljava Rusiju da razmisli o smanjenju proizvodnje, a slično bi se moglo desiti i sa ugljem. Zbog toga, stručnjaci smatraju da će ruski isporučioci od Ukrajinaca ovaj put tražiti avans, ali se ne zna gde će Ukrajina naći te pare.

2024 © - Vesti online