Četvrtak 04.12.2014.
22:51
B92

Čurkin: Srbi da budu u Vladi Kosova

Rusija je zabrinuta zbog afere koja trese Euleks: Vitalij Čurkin

Rusija je, takođe, zabrinuta zbog afera koje potresaju Euleks i traži da se posebna pažnja pokloni specijalnom sudu za ratne zločine pripadnika OVK.

U Njujorku je u toku sednica Saveta bezbednosti posvećena Kosovu, na kojoj se razmatra redovni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Šef UNMIK-a Farid Zarif pozvao je večeras političke vođe na Kosovu i Metohiji da završe proces formiranja vlade, kako bi se dijalog nastavio što pre.

Sednici prisustvuju srpski i kosovski premijer Aleksandar Vučić i Hašim Tači.

Premijer Srbije istakao je u Savetu bezbednosti da Srbija više od svega želi političku i ekonomsku stabilnost na celom Zapadnom Balkanu, da Beograd želi da nastavi dijalog, a i izrazio je žaljenje što deo Briselskog sporazuma oko ZSO nije ispunjen. "Srbi u enklavama širom Pokrajine žive tiho, skromno i teško, na sramotu Evrope i sveta, u getoima savremenog doba", naglasio je on.

Odlezeći kosovski premijer Hašim Tači izjavio je, prilikom obraćanja Savetu bezbednosti, da je sever Kosova konstantan izvor nestabilnosti, ali da je protekla godina prošla u znaku "cementiranja teritorijalnog integriteta Kosova".

2024 © - Vesti online