Petak 05.12.2014.
05:12
J. Arsenović - Vesti

Šef države smeta saborcima

Predsednik objasnio u čemu se razlikuje od premijera: Nikolić i Vučić u stranačkim prostorijama
 

Predsednik je za Radio-televiziju Srbije na specifičan način progovorio o različitim gledištima njega i premijera, konstatujući da ne može da ne iznosi svoj stav samo zato što će neko reći da napada Vučića.


- Različiti smo ljudi, različito reagujemo. Drugačije radimo, on je brži, energičniji. Nisam mnogo spor, ali sam dovoljno spor jer znam da sagledam stvari iz više uglova - rekao je Nikolić, a potom objasnio tu razliku na primeru posete albanskog premijera Edija Rame Beogradu.
 

Srbija neće Šešeljeve predstave

Nikolić se osvrnuo i na dolazak Vojislava Šešelja, demantujući da je namerno otišao na Hilandar kako bi izbegao komentarisanje povratka iz haškog pritvora svog političkog oca, a sada ljutog protivnika.


- Šešelj se uopšte nije snašao u Srbiji. Očekivao je vatru svojih obožavalaca i euforiju izliva - rekao je Nikolić, konstatujući da sadašnja Srbija ne želi predstave.
 

Potom je podsetio da je on kum Šešeljevih unuka i da "taj čovek ne može da uradi i izgovori onoliko koliko ja mogu da istrpim".

Vučić je, kaže predsednik, morao da razgovara sa albanskim premijerom i da bude spreman na sve, dok on kao šef države koji prima u kurtoazne posete premijere na to nije primoran.


- Za Ramu sam znao da je organizator svega, znao sam kako će reagovati i da bi trebalo sa njim da se posvađam, i zašto bih mu davao na značaju - dodao je on.


Osvrnuo se i na kritiku koju je uputio Vladi Srbije zbog nedovoljno brzog saniranja posledica od poplava, pitajući kako može da ćuti o tome da je fondacija njegove supruge pre države podigla kuće stradalnicima.


U emisiji "Upitnik" na Javnom servisu, Nikolić je otvorio dušu, priznajući da se kao šef države oseća ostavljenim od svoje nekadašnje partije, ali i od šire javnosti, koja ne staje u odbranu institucije predsednika dok njega i njegovu porodicu pojedini mediji orkestrirano napadaju. Pozadinu tih napada on vidi kao pokušaj nekih da ga sklone, ali je izbegao da kaže o kome se radi.


Psiholog Žarko Trebješanin smatra da je primetno da je na delu neprimerena kampanja protiv predsednika u pojedinim medijima.


- Nikolić je često pod neprimerenom paljbom, a s druge strane, ti isti su veoma uzdržani kad je reč o kritici premijera i drugih funkcionera - primećuje Trebješanin.
To se videlo i dan nakon Nikolićevog TV nastupa. Mediji bliski vladi izvlačili su iz konteksta predsednikove izjave ili su čak, poput "Kurira", na naslovnicu stavili da je šef države napao Vučića, kritikujući Vladu što hapsi tajkune(!) i otkrivajući da mu je iz Brisela poručeno da Srbija neće ući u EU dok ne prizna Kosovo(!).

Veća šteta od sankcija Rusiji

Nikolić smatra da štete zbog obustave izgradnje Južnog toka nisu tolike kolike bi bile da Srbija uvede sankcije Rusiji. Za razliku od dela stručne javnosti, on smatra da nisu realne priče da će Srbija preko Turske, Grčke i Makedonije moći da se poveže na novi gasovod koji Moskva dogovara s Ankarom.

Nikolić je zapravo samo otkrio da mu je evropski komesar Johanes Han, kada je nedavno boravio u zvaničnoj poseti Beogradu, stavio do znanja da Srbija neće ući u EU ako ne prizna Kosovo.


- Rekao je doslovno: mi vas nećemo s nerešenim problemom KiM.


S obzirom na to da je većina članica EU priznala nezavisnost Kosova, to podrazumeva da bi i mi trebalo da se složimo s tim - protumačio je predsednik Srbije reči svog evropskog sagovornika.

2024 © - Vesti online